O. helpt bedrijven slimmer te besparen op hun energiefactuur en vindt het belangrijk dat de klant alle aspecten begrijpt. In deze tip legt het bedrijf de energiefactuur uit, legt het uit wat het verschil is tussen een vaste en variabele energieprijs en bespreekt het de drie soorten energieconsulenten.

Hoe dient u uw energiefactuur te lezen?

Een energiefactuur begrijpen geeft meer inzicht. Inzicht die kan leiden tot een reductie van de totale kost. De energiefactuur bestaat uit vier componenten.

  1. Restributiekosten, transportkosten en heffingen (± 50%). Hier valt weinig te negotiëren.
  2. Certificaten (± 11%). De energieleverancier kan daar een marge op nemen, maar O. tracht die marge tot een minimum te reduceren.
  3. Vaste vergoeding per aansluiting (4%). Deze bedraagt tussen 30 en 900 euro per jaar. O. probeert die te herleiden tot 0 euro.
  4. Energiekost (35%). Hier kan het meeste op worden bespaard. Dat kan via de 10% toeslag van de energieleverancier, waar O. de beste prijs bekomt dankzij groepering. Voor de overige 90% kan dat via de optimalisatie van de beursprijs. De volgende tip vertelt u daar meer over.

[kaltura-widget uiconfid=”41290921″ entryid=”0_mxmacx3j” responsive=”true” hoveringControls=”false” width=”100%” height=”56.25%” /]

 

Wat is het verschil tussen de vaste en de variabele energieprijs?

Wat kiest u als u moet kiezen tussen een vaste of variabele energieprijs? Die prijs is gebaseerd op de beursprijs. Op de vaste beurs waren er de laatste jaren heel wat schommelingen. Zo was er begin 2015 een sterke prijsstijging en op het einde van dat jaar een zeer sterke daling. De variabele beursprijs is gemiddeld dan weer 2 tot 12 euro goedkoper. Het verzekert lage prijzen in de zomer, maar hogere in de winter.

O. creëert een energiecontract waarbij u beide energieprijzen kan aankopen. O. zorgt er dan voor dat u op het juiste moment uw prijzen vastlegt en op de andere momenten variabel blijft.

[kaltura-widget uiconfid=”41290921″ entryid=”0_3349lnr1″ responsive=”true” hoveringControls=”false” width=”100%” height=”56.25%” /]

 

Wat is het verschil tussen de drie soorten energieconsulenten?

Op de markt bestaan er drie soorten energieconsulenten:

  1. Hoe duurder de herverkoper een contract bij u afsluit, hoe meer commissie hij ophaalt.
  2. De expert vraagt verschillende offertes bij energieleveranciers aan, analyseert die en kiest zo het beste contract. Klanten betalen dan wel alle uren van de expert, bovenop de marge in zijn contract.
  3. energieassistent. De energieassistent van O. garandeert dat u als bedrijf aan dezelfde voorwaarden als een grote industriële afnemer energie kan aankopen. Omdat O. gegroepeerd werkt, staat daar staat een lage abonnementskost tegenover. Commissies komen er niet aan te pas.

[kaltura-widget uiconfid=”41290921″ entryid=”0_4h15bjse” responsive=”true” hoveringControls=”false” width=”100%” height=”56.25%” /]

Odot helpt bedrijven slimmer te besparen op hun energiefactuur zodat ze meer tijd en budget winnen voor zaken die echt belangrijk zijn voor hun onderneming.

+32 3 304 80 70

info@odot.be

www.odot.be/