Olympus Mobility lanceerde enkele maanden geleden, in opdracht van Stad Antwerpen, de actie www.spitsmijden-antwerpen.be. Werknemers die overstappen op de trein of fiets kunnen zo elke maand lunches verdienen. Intussen namen al meer dan 180 bedrijven kosteloos deel aan het initiatief. De actie loopt nog door tot april 2019.

Met www.spitsmijden-antwerpen.be wil Olympus Mobility bedrijven in en rond het Antwerpse sensibiliseren om zoveel mogelijk werknemers te leren spitsmijden. Werknemers die regelmatig de dagelijkse files in en rond Antwerpen moeten trotseren, kunnen dat eenvoudig doen door onder meer vóór of na de spitsuren (tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en 18 uur) aan te komen of te vertrekken, het openbaar vervoer te gebruiken, te fietsen of gewoon van thuis uit te werken.

Het doel van de actie is om zowel werkgevers als werknemers de vele voordelen van spitsmijden te laten ontdekken. Hoe meer werknemers de smaak van spitsmijden te pakken krijgen, hoe korter de dagelijkse files.

Mooie beloningen

Om die gedragsverandering te bereiken, moet er iets tegenovergesteld worden. Een vergoeding komt er in de vorm van beloningen. Via de Olympus-app worden de spitsmijdingen van medewerkers automatisch bijgehouden. Iedere zes maanden worden deze geteld en krijgen de deelnemers een traktatie voor de volgehouden inspanningen. Zo staan 5 spitsmijdingen garant voor een waardebon die in een Antwerpse winkel kan worden besteed. Vanaf 15 keer de spits te hebben ontweken, kan er een lunch in een Antwerps restaurant ter waarde van 25 euro verkregen worden.

Olympus Mobility dokterde de beloningen uit in samenwerking met de online spaarkaart Joyn. Zo vloeien de middelen die de stad ter beschikking stelt grotendeels terug naar de lokale Antwerpse middenstand. Deelnemers kunnen momenteel al terecht bij Le Zoute Zoen, La Pipe d’Anvers, Ga Nord, De Serre, The Bistro, Horta, Café Impérial en LocalStore.

Hoe werkt het?

Werknemers kunnen zich niet zelf registreren. De Olympus Mobility service voor de registratie van spitsmijdingen wordt aangeboden via de werkgever. Elk bedrijf kan zich kosteloos inschrijven via de website. Werknemers van deelnemende bedrijven die aan een lichtere spits rond Antwerpen willen meehelpen, krijgen vervolgens een login voor de Olympus-app.

Voor werkgevers die dat wensen, is er bovendien nog een handige extra. Zo kan er geopteerd worden voor de volledige Olympus Mobility mobiliteitservice. Werknemers kunnen dan niet alleen hun spitsmijdingen registreren, maar kunnen via de applicatie ook tickets bestellen voor alternatieve vervoersmiddelen zoals de trein, tram, bus of fiets.

City Pass

NMBS en De Lijn lanceerden onlangs een nieuwe City Pass. Het abonnement biedt onbeperkt gebruik van treinen, trams en bussen rond Antwerpen en wil werknemers nog meer aanzetten om het openbaar vervoer te nemen. Automobilisten die op de City pass overstappen en zich registreren op www.spitsmijden-antwerpen.be kunnen in februari en maart bovendien sparen voor twee Antwerpse lunches.

Olympus is een B2B-platform dat vraag en aanbod rond mobiliteit bundelt, zodat mobiliteitspakketten moeiteloos kunnen worden samengesteld.

+32 478 480 380

koen.vandeputte@olympus-mobility.com

www.olympus-mobility.com/nl/home-1.htm