België heeft een uniek aanbod musicals en theaterspektakels. Veel van die producties hebben zelfs het potentieel om internationaal door te breken. Aan kwaliteit is er dus geen gebrek. Om die rijke entertainmentcultuur nu levendig te houden en te stimuleren, zorgt Musical Rainbows voor financiering. De werking van de coöperatie biedt bovendien interessante mogelijkheden voor ondernemers met een hart voor cultuur.

Voorheen konden musicals en theaterspektakels in ons land op twee inkomstenbronnen rekenen. Enerzijds was het geld van de producer voorhanden en anderzijds kon er een beroep worden gedaan op subsidies. Dat zorgde voor een onzeker bestaan. Totdat minister van Cultuur en Media Sven Gatz vorig jaar de wetgeving van de tax shelter opentrok. De fiscale gunstmaatregel die reeds voor investeringen in de filmwereld bestond, geldt voortaan ook in de musical-, theater- en kunstwereld vinden.

“We zijn dan op zoek gegaan naar iets dat publiek gangbaar was. Iets waarbij we particulieren kunnen aantrekken die een investering niet als hoofddoel zien, maar wel fan zijn van de musical- en theaterwereld”, zegt Rik Duyck, zaakvoerder van Musical Rainbows. “Het resultaat is een coöperatie. Iedere persoon kan daarbij maximum 5 aandelen van 1.000 euro aanschaffen. In ruil daarvoor heeft hij of zij niet alleen een financieel, maar ook een cultureel dividend. Zij krijgen met andere woorden een mooi rendement, maar dragen ook bij tot producties met internationale allure én krijgen toegang tot boeiende spektakelstukken. Net daar willen we ons in onderscheiden.”

Investeerders zijn in dat opzicht dus werkelijk fans en ambassadeurs van de musical- en theaterwereld. Hun bijdragen worden jaarlijks in één of meerdere producties gestoken. Zo waren de eersten Charlie Chaplin en Aïda, de opera van Verdi in een regie van Franco Dragone. “Onze aandeelhouders kunnen jaarlijks rekenen op een uitnodiging voor één of meerdere avant-premières of repetities van producties die al dan niet door hen gefinancierd zijn. Daarnaast bieden we hen ook last minutetickets van andere producties die nog enkele plaatsen over hebben. Vorig jaar was dat onder meer Evita en Mozart! – de Musical.”

Uw bedrijfsevent in een culturele setting?

Nu het eerste jaar sinds de oprichting achter de rug is, blikt de coöperatie tevreden terug. Ze heeft via meer dan 1.000 mensen 1,9 miljoen euro weten op te halen.

“We zien hier nog heel wat potentieel in, en denken dat dit format ook interessant kan zijn voor ondernemers. In plaats van een geschikte locatie te zoeken, nadien een dure zaal af te huren en dan zelf een activiteit op poten te zetten, vinden ze bij ons een ideale setting voor een bedrijfsevent”, legt Rik Duyck uit. “Stel dat je bedrijf twee zaakvoerders heeft, en elke zaakvoerder heeft een partner. Als je weet dat iedere persoon maximaal 5 aandelen kan kopen, betekent dat dat er een totaal van 20 aandelen kan worden gekocht. Dat levert meteen ook 20 tickets op.”

Het zijn en blijven privépersonen die de aandelen aankopen, maar iedereen doet met zijn culturele dividend wat hij of zij wilt. “Je kan vrienden of familie uitnodigen, of in dit geval je medewerkers of klanten. Het is de investering waard, want samen met het financiële rendement krijg je er een kant-en-klare setting bij voor een PR-event of personeelsfeest. Een win-winsituatie zou ik zo zeggen.”

Vanaf 26 maart gaat de inschrijvingsmodule op de website van Musical Rainbows weer open en kunnen nieuwe cultuurliefhebbers aandeelhouder worden.

Coöperatie Musical Rainbows geeft u als privépersoon de mogelijkheid om te investeren in cultuur, met alle voordelen die daarbij aan te pas komen.

+32 3 229 18 05

info@musicalrainbows.be

musicalrainbows.be/