Sailability Vlaanderen meert aan bij het Antwerpse Galgenweel

sailability-2Sailability is een wereldwijde vereniging die de zeilsport toegankelijk wil maken voor iedereen, ook voor mensen met lichamelijke, psychische of andere beperkingen.

De Vlaamse afdeling van de organisatie, Sailability Vlaanderen werd in 2012 opgericht met als basis Port Aventura, de Zilvermeerhaven in Mol. Intussen telt die Vlaamse afdeling meer dan 100 leden en vrijwilligers met vier locaties: in Brugge, Heusden (Gent), Vilvoorde en Mol. Sailability wordt gesteund door de Vlaamse provincies, gemeentebesturen, serviceclubs enz.

Met de steun van de sponsors werden aangepaste en veilige zeilboten aangekocht, die mensen met een beperking toelaten om met of zonder begeleiders te genieten van de zeilsport. Op alle zeilplekken zijn tilliften en andere noodzakelijke apparatuur aanwezig om de kandidaat-zeilers aan boord te krijgen.  Vrijwilligers – voor een groot deel Antwerpse ondernemers en kaderleden – zorgen voor de opvang, inschrijving en begeleiding naar de boten. Vrijwillige zeilbegeleiders zijn mee aan boord voor rondleidingen op de lokale waterplassen.

Vanaf 2017 strijkt Sailability met de steun van de RYCB neer aan het Galgenweel in Antwerpen.

Zeilen kan elke zondag van april tot oktober in Mol, en maandelijks op de overige locaties. Elk jaar wordt er een open zeildag georganiseerd  aan het begin van het vaarseizoen om gegadigden de mogelijkheid te bieden een kijkje te komen nemen en een testrit uit te voeren, waarna ze kunnen inschrijven.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Meer info op  http://www.sailability.be.