Dit jaar verwacht de Scheldestad 25 zeecruises en maar liefst 655 riviercruises, samen goed voor zo’n 106.280 passagiers die in Antwerpen aan wal zullen gaan. Verder is het uitkijken naar de nieuwe cruiseterminal en het vernieuwde Steen.

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Het cruisetoerisme doet het goed in Antwerpen. Dit jaar varen opnieuw heel wat speciale cruiseschepen naar onze stad. Met het nieuwe cruiseponton en de cruiseterminal in het Steen investeren we ook volop in kwalitatieve infrastructuur om de cruiseschepen nog beter te kunnen ontvangen in onze stad.”

Vaste waarden en nieuwe bezoekers

Net zoals in 2017 meerde de Astoria van rederij Cruise & Maritime, het oudste cruiseschip ter wereld, als eerste van het seizoen in Antwerpen aan op 10 maart. Deze rederij is vaste klant: maar liefst acht keer in 2018 komt het kruim van haar vloot naar Antwerpen: de Astoria, Astor, Magellan en Columbus. Fred Olsen, een andere vaste rederij-klant, zal in 2018 Antwerpen vijf keer aandoen met haar Balmoral en Braemar.

Hapag Lloyd komt aan in mei met de Hanseatic, en bevaart in de maanden daarna met nog twee toppers de Schelde. De Europa brengt in juni de beste chefs naar Antwerpen met het evenement Europa’s Beste. En in juli meert de Europa 2 aan, volgens de Berlitz rating het beste cruiseschip ter wereld.

Princess cruises zet haar Pacific Princess voor het eerst op Antwerpen in. AIDA cruises besloot om, na vijf jaar, Antwerpen terug te bezoeken met een first call van het schip AIDAvita. Ook de splinternieuwe Seabourn Ovation komt naar Antwerpen. 

Ten slotte zal ook het nieuwe expeditieschip Le Laperouse van rederij Ponant dit jaar voor de eerste keer in Antwerpen aanmeren. Deze explorer is uitgerust met een wereldprimeur: de ‘Blue Eye’, een multi-sensoriële onderwaterlounge die passagiers in staat stelt de onderwaterwereld te ontdekken via twee patrijspoorten die uitkijken op de zeebodem. 

Het Steen 2020 

In 2020 zal de cruiseterminal verhuizen naar het Steen, waar schepen kunnen aanmeren aan een ponton van 350 meter lang en 9 meter breed. Dit nieuwe ponton zal uit drie delen bestaan en verbonden worden met de kade via twee loopbruggen. Op deze manier kunnen schepen comfortabel aanmeren en is er geen hydraulische gangway meer nodig.
Via het ponton worden passagiers naar de gelijkvloerse verdieping van het Steen geleid, een ruime terminalhal die plaats biedt aan 400 personen. In dat gebouw vestigen zich ook het bezoekersonthaal van Visit Antwerpen en de brandstore. Verder komen er een belevingsparscours van 680 m² en een voor het publiek toegankelijk terras dat een prachtig uitzicht biedt over de stad en de Schelde. 
De werken aan het Steen starten in mei en die aan het ponton in september.