Voor het 10de jaar op rij organiseerden UNIZO en de HR-dienstengroep ADMB de verkiezing van de Jobstudent van het Jaar. De jobstudent die met plezier werkt en zijn werkgever worden in de bloemetjes gezet, maar de wedstrijd dient vooral om het belang van jobstudenten voor werkgevers te benadrukken.

Blij verraste Julie De Bleser

Julie De Bleser is aan de slag als jobstudente bij Cafe Creme in Sint-Niklaas. Ze trekt al anderhalf jaar lang de baan op met de foodtrucks van het bedrijf uit Sint-Niklaas om ijs en koffie te verkopen op feesten en festivals. De titel van ‘Jobstudent van het Jaar’ levert Julie een extra maandloon van € 1.250 op.

Werkgever looft studente

Zaakvoerster Carolien De Groote looft Julie voor haar inzet, motivatie en het plezier dat ze in haar werk in de foodtrucks schept. Haar positieve ingesteldheid maakt van haar de perfecte jobstudente.
Carolien De Groote: “Julie is een heel fijn persoon om mee samen te werken. Ze doet alles met de glimlach en niets is haar te veel. Ze deelt met ons de liefde voor onze ijsproducten en weet dat tijdens bedrijfs- en privéfeestjes ook keer op keer over te brengen op klanten.”
Julie is studente modeontwerp aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Hoewel Julie niet van de grootsten is, laat ze zich niet uit het veld slaan. “Als ze mee op pad is met onze grote truck, voorzien we een extra bankje omdat ze anders niet uit de diepe potten ijs kan scheppen”, legt Carolien uit.

Steeds meer jobstudenten

Statistieken van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) tonen aan dat in 2016 voor het eerst meer dan een half miljoen studenten via een zogenaamde studentenovereenkomst werkten. Sinds de fundamentele hervormingen van het stelsel in 2012 blijft studentenarbeid onafgebroken toenemen.
De verdere groei van studentenarbeid in 2016 blijkt uit zowat alle parameters. Zo steeg onder meer het aantal studenten met een studentenjob (+ 4,9%), het aantal gewerkte dagen (+ 6,5 %) en de loonmassa (+ 8,5%). In 2016 namen 502.297 studenten ten minste één dag een studentenjob op. Daarmee komt het aantal studenten met een studentenjob voor het eerst ooit boven het half miljoen uit. Vrouwelijke studenten maken met 53,8% (t.a.v. 46,2% mannelijke studenten) het grootste deel uit.