In Borgerhout begint vandaag de renovatie van de zogenaamde ‘centers’, de bogen onder de gemetste spoorwegwegberm langs de Singel in Borgerhout. 

19 centers worden in een eerste fase gerenoveerd ter hoogte van de Engelselei aan de Stenenbrug. Het eind van de werken is voorzien tegen de zomer van 2018. De werken worden uitgevoerd door de Antwerpse vastgoedmaatschappij ‘Vespa’. 

In totaal zijn er 59 centers langs de Engelselei. Die bevinden zich tussen het Luitenant Naeyaertplein en de Turnhoutsebaan. Ze vormen de grens tussen de Singel en Borgerhout intra muros. De stad en het district willen de 59 lege ruimtes renoveren en ten dienste stellen van horeca, ateliers, ambachten en andere kleine ondernemers.

De renovatiewerken omvatten onder meer de gevelreiniging van het historisch metselwerk en natuursteen, stabiliteitswerken, enz.

Goede mix van buurtgebonden, commerciële en niet-commerciële activiteiten

Van de 19 gerenoveerde centers wordt 1 center gebruikt als centrale voorzieningencenter. Toekomstige huurders kunnen er gebruikmaken van een kleine keuken en van sanitair. Een tweede center zal gebruikt worden als buurtfietsstalplaats. De overige 17 centers worden op de huurmarkt aangeboden. De stad en AG VESPA vinden het belangrijk om een goede mix van activiteiten te krijgen: buurtgebonden initiatieven, commerciële en niet-commerciële activiteiten. 

Dit stadsproject wordt gefinancierd door het stadsvernieuwingsfonds van de Vlaamse overheid en loopt in samenwerking met Infrabel, de eigenaar van het spoorweggewelf. Het district Borgerhout start in 2018, aansluitend aan de renovatiewerken, met de heraanleg van de Engelselei en de groenzone.