PEN Vlaanderen, afdeling van de wereldwijde auteursvereniging PEN International, krijgt de Arkprijs 2018 voor haar niet aflatende inzet voor de vrije meningsuiting en voor auteurs die om die reden worden vervolgd. In een tijd waarin censuur en nepnieuws de toon zetten en het vrije woord wordt belaagd, is die werking belangrijker dan ooit.

Waar staat de Arkprijs voor?

Het Arkcomité van het Vrije Woord stelt met bezorgdheid vast dat de vrije uitdrukking, de creativiteit en de nieuwsgaring in toenemende mate wereldwijd in het gedrang komen. Het roept alle gelijkgezinden op om cultureel weerwerk te bieden en mee in de bres te springen voor vreedzame samenwerking en internationale uitwisseling.
De Arkprijs van het Vrije Woord werd in 1951 gesticht door Herman Teirlinck en Het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Sinds 1983 heeft een onafhankelijke stichting de fakkel overgenomen.

PEN Vlaanderen

PEN werd gesticht in 1921 en de Vlaamse afdeling in 1927. De vereniging kende illustere voorzitters zoals Stijn Streuvels, Albert Bontridder, Monika Van Paemel, Paul Koeck, Geert Van Istendael, Stefan Van den Bremt en David Van Reybrouck. Vorige maand volgde Erik Vlaminck dichteres Joke Van Leeuwen als voorzitter op voor een termijn van vier jaar.

PEN Vlaanderen doet er alles aan om op vreedzame wijze de culturele uitwisseling te bevorderen en de internationale verstandhouding te vrijwaren van de toenemende druk op de informatiestromen. Het biedt gevluchte, verbannen of getergde buitenlandse auteurs de kans om met financiële steun en promotie hun werk uit te geven of te vertalen.

Al vijftien jaar stelt PEN Vlaanderen in Antwerpen een Schrijversflat ter beschikking van buitenlandse auteurs om er in alle vrijheid te werken. Intussen trad de vereniging ook toe tot ICORN, het Netwerk van Internationale Opvangsteden. Daarnaast geeft PEN Polyfoon met het programma Oorden & Woorden een podium aan allochtone auteurs, aangevuld met hun Vlaamse collega’s.

De Arkprijs wordt traditiegetrouw uitgereikt op de vooravond van Hemelvaartsdag, op woensdag 9 mei, om 18u30 in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.