Voorafgaand aan het Made in Antwerpen Live evenement van 4 oktober stellen we onze gastsprekers 7 vragen om hen beter te leren kennen. Vandaag is Inge Boets aan de beurt.

1. Hoe ziet een typische werkdag voor La Scoperta eruit?

De dagen vul ik zo verschillend in dat er geen twee dezelfde zijn. Vaak ben ik op pad in Italië voor bezoeken aan vakbeurzen en lokale producenten, of om nieuwe dingen te ontdekken. In de winkel sta ik normaal alleen op zaterdag en bij degustaties en dan help ik klanten bij hun keuze. Eigenlijk komt het erop neer dat ik verhalen vertel over de herkomst van de streekproducten die je in La Scoperta vindt en over kleine artisanale producenten. Maar soms ben ik bezig met strategie en het uitwerken van een businessplan voor nieuwe initiatieven, of heel praktische zaken zoals accijnsaangifte doen, enz. Alles draait om authentieke producten, het ‘ontdekken’ van nieuwe dingen en die overbrengen naar klanten en geïnteresseerden. Vandaar ook de naam: La Scoperta, wat Italiaans is voor ‘ontdekking’ of ‘ontdekkingstocht’.

2. Vanwaar die grote passie voor Italië?

Het is begonnen met de aankoop van een vakantiehuis in Toscane in 2003 en mijn grote passie voor gastronomische wijncultuur. Sindsdien bezoek ik wijnhuizen en lokale winkeltjes, volg ik wijncursussen. Telkens als ik terugkeerde was mijn auto een rijdende delicatessenwinkel. Familie en vrienden vroegen om Italiaanse streekspecialiteiten mee te brengen. En mijn kinderen zeiden dat ik maar beter een winkel kon beginnen. Toen ik besloot EY te verlaten om verder te gaan met bestuursmandaten, begon het ondernemerschap te kriebelen.

3. Als je je bedrijf opnieuw kon opstarten, zou je het op dezelfde manier of anders aanpakken?

Ik zou heel wat op dezelfde manier doen. Wel ben ik veel geëvolueerd en heb ik nieuwe inzichten verworven. La Scoperta is organisch gegroeid. Omdat klanten vroegen of ze met mij mee op ‘ontdekkingsreis’ konden gaan, heb ik met Alloux uit Mortsel culinaire reizen opgezet.
Maar ik zou veel sneller online en digitaal beginnen werken. We zijn er nu een jaar mee bezig, en er is nog heel veel mogelijk.

4. Wat vind je de grootste uitdaging in het ondernemen?

Op de eerste plaats: mijn medewerkers; de juiste mensen aanwerven en hen blijven motiveren. La Scoperta is een redelijk uniek concept: breedspectrum en toch kleinschalig. Ik heb al een paar negatieve HR-ervaringen gehad.
Op de tweede plaats: de belastingen en regulering die van overheidswege worden opgelegd.

5. Wat mogen wij in de toekomst nog verwachten van La Scoperta?

We bewandelen telkens nieuwe paden en ontdekken nieuwe artisanale producten en kleinschalige producenten. Onze webshop geeft daar een goed beeld van. Dit najaar lanceren we een soort abonnementsformule om Italiaanse wijnen te ontdekken. In het buitenland vind je al succesvolle voorbeelden. Dergelijke initiatieven passen binnen onze filosofie. Verder laat ik me leiden door hetgeen ik in Italië zie gebeuren en vragen die ik krijg van de klanten op onze culinaire degustatieavonden.

6. Waar in de wereld zou je nog heen willen en waarom?

Van nature ben ik heel nieuwsgierig. Ik reis en ontdek graag. Er zijn nog veel plaatsen waar ik heen wil. Voor EY moest ik veel op zakenreis. Overal was ik net lang genoeg om te weten of ik er terug wilde komen. China, buiten de grote steden, trekt me enorm aan. Vietnam, Centraal Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland staan nog op mijn lijstje en Brazilië wil ik beter leren kennen. En alleen al om Italië verder te exploreren heb ik nog ettelijke decennia nodig…

7. Wat is jouw ultieme guilty pleasure?

Een uitstekend glas wijn met een goed boek voor de open haard.

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor “Made in Antwerpen Live” op 4 oktober en ontmoet Inge Boets LIVE!