Tijdens Made in Antwerpen Live op 4 oktober in Aviation Factory Deurne zal ‘Made in Antwerpen’ journalist Guy Janssens, CD&V kandidaat-burgemeester voor Antwerpen Kris Peeters aan de tand voelen over onderwerpen die ondernemers in Antwerpen nauw aan het hart liggen. En dat zijn er heel wat:  de mobiliteitskwestie, het huidig ondernemersklimaat, de veiligheid – niet in de laatste plaats in de haven –, de troeven die A (meer) zou moeten uitspelen om internationale bedrijven hier te houden en aan te trekken, enz. Kortom: hoe zou Kris Peeters dat aanpakken als hij burgemeester wordt?
Ook u kunt op 4 oktober tijdens ‘Made in Antwerpen Live’ in gesprek gaan met Kris Peeters.

Wat is het eerste dat u als burgemeester zou veranderen?

De grootste werven voor Antwerpen zijn mobiliteit en diversiteit. Het akkoord over de Ooserweelverbinding en de overkapping van de ring is een belangrijke stap en daarnaast moeten de files in de rand van Antwerpen worden aangepakt. Verder zou ik dialoog en ontmoeting willen aanmoedigen tussen de verschillende groepen. Maar we moeten niet op de feiten vooruit lopen. Maar meer hierover tijdens het Made in Antwerpen Live event!

Welke raad zou u de 20-jarige Kris Peeters geven?

Onderschat nooit het toeval en grijp de kansen die zich voordoen. Je hebt mensen die altijd alles tot in de puntjes willen plannen, maar dat hoeft niet. Soms moet je gewoon de zaken grijpen zoals ze zich aanbieden. Het is beter om je te smijten dan achteraf spijt te hebben van wat je niet gedaan hebt.

Wat is de ultieme tip vlak voor u het podium betreedt?

Ik probeer altijd even met de mensen te praten voor ik het podium opga. Als minister zijn mijn bezoeken vaak heel kort en als je aankomt en onmiddellijk het podium opgaat, weet je eigenlijk niet waar je bent. Ik geniet er ook van om naar de verhalen van de mensen die mij ontvangen te luisteren.

Waar wordt u blij van?

Ik word blij van eenvoudige dingen zoals muziek en de geur van vers gemaaid gras. Het is een geur die ik associeer  met de lente en mooi weer. Al van toen ik jong was genoot ik ervan om het gras af te rijden.

Wat is uw visie op leiderschap?

De Amerikaanse president Kennedy zei al dat leren onmisbaar is voor leiderschap. Je kan niet leiden als je niet kan luisteren. Een goede beslissing is weloverwogen en houdt rekening met de verschillende gevolgen die eruit voortvloeien. Daarvoor moet je overleggen met alle betrokken partijen. Dat overleg moet natuurlijk op een efficiënte manier gebeuren en mag er niet toe leiden dat een beslissing op de lange baan wordt geschoven.

Vertel eens iets over uzelf wat het grote publiek nog niet weet…

In mijn jeugd wilde ik graag naar Japan verhuizen. Het zenboedhisme sprak mij erg aan. Ik ben verschillende keren naar Japan op reis geweest, maar tot een verhuis is het niet gekomen.

Wat is het boeiendste aan het vice-eersteministerschap? Wat zou u het meeste missen aan die opdracht als u burgemeester van A wordt?

Het boeiende aan het vice-eersteministerschap is dat je kan vernieuwen op een grote schaal. Denk maar aan de taxshift die mijn partij lanceerde of de maatregelen van het Zomerakkoord. Antwerpen is dan weer de grootste stad van Vlaanderen en een plaats waar veel nieuwe ideeën ontstaan. Dat is vandaag zo, maar is ook in het verleden het geval geweest. Onder meer de haven en de universiteit zorgen voor die creativiteit. De stad is daardoor bijzonder aantrekkelijk voor een politicus. Wat je in Antwerpen doet, kan vaak als voorbeeld dienen voor de rest van het land. Noem Antwerpen maar een soort laboratorium.

Wil je meer weten? Schrijf je dan hier in voor “Made in Antwerpen Live” op 4 oktober en ontmoet Kris Peeters LIVE!