Durfkapitaalfondsen voor start-ups kennen we. Nu is er zo’n fonds voor innovatieve initiatieven die binnen de grote bedrijven worden ontwikkeld.  9.5 Magnitude zal zich uitsluitend richten op ‘corporate venturing’, waarbij innovatie van binnenin de multinational vertrekt.

“Precies dáár is de nood aan een aangepaste innovatiemethodologie het hoogst”, aldus medeoprichter en fondsmanager Pieter Van de Velde. “Als bedrijven de innovatierace willen winnen, dan moeten ze de methode van startups gaan gebruiken. Wij helpen hen die methodologie te verweven in hun eigen bedrijfscultuur.”

Multinationals vergen een aparte aanpak.

Innovatie staat hoog op het prioriteitenlijstje van grote ondernemingen, maar de praktijk blijft achter. Innovatie die binnenin de multinational geboren wordt, is heel kwetsbaar. Om een nieuw idee te ontwikkelen moet er snel worden opgetreden. En bovendien is het vaak wachten op de eerste concrete resultaten, waardoor het initiatief soms stiefmoederlijk wordt behandeld.

9.5 Magnitude stelt daarom een gemengd team van experts samen waarbij intrapreneurs, entrepreneurs en innovators samen een project op gang trappen en tot volle bloei brengen.

Bloed, zweet en tranen.

Traditionele Venture Capitalists volgen innovatie vanuit een managementpositie. Daarnaast kenmerkt het innovatielandschap zich door heel wat vrijblijvend advies: wanneer het misloopt kost dat de adviseur niets. 9.5 Magnitude brengt beide werelden samen en stroopt zelf de mouwen op: beloftevolle projecten worden niet alleen geïnjecteerd met kapitaal, de grootste meerwaarde ligt in de actieve participatie van de investeerders. Elke venture wordt op maat uitgetekend en ontwikkeld naargelang de cultuur van de betrokken multinational.

De zes investeerders van 9.5 Magnitude beslaan twee generaties en hebben complementaire achtergronden: self-made ondernemers, intrapreneurs-turned-entrepreneurs en mensen die familiekapitaal inbrengen. Olivier Van Duüren, één van de zes investeerders: “Wat ons bindt, is de passie voor de klant van morgen. We hebben allemaal enorm veel vertrouwen in de mogelijkheden van de digital age, óók voor traditionele bedrijven.”

 

9.5 Magnitude is een zeven-jaar-fonds, de eerste investeringsdossiers liggen reeds ter studie op tafel. Binnen het jaar wordt gemikt op 10 miljoen euro aan investeringen.