De zomer is nog (lang, hopelijk..) niet voorbij maar de stad Antwerpen maakt toch al een eerste toeristische balans op.

Vooral dank zijn de vele attracties en evenementen werd het een zeer goede zomer, met bijna 4 miljoen dagtrippers.  Dat betekent een stijging van bijna 5% ten opzichte van 2016. 37% van de getelde dagtoeristen komt uit het buitenland.

Koen Kennis, Antwerps schepen voor toerisme: “We zien dat vooral de Nederlandse dagjesmensen hun weg naar Antwerpen vinden. Ze vertegenwoordigen bijna een vijfde van het totale aantal dagtoeristen in Antwerpen. De komende jaren willen we nog meer inzetten op het aantrekken van Duitse en Franse toeristen.”

In het verblijfstoerisme neemt de gemiddelde kamerbezetting lichtjes toe met bijna 1%. In het hogere hotelsegment liep die stijging zelfs op tot 3,8%.  Daarmee lijkt de sector zich te herpakken. Evenementen als de Antwerp Pride, het BK Wielrennen en Tomorrowland zorgden steeds voor bijkomende overnachtingen.

Ook de zee- en riviercruises zorgen voor extra toeristische aanloop. Van juni tot augustus meerden er 12 zeecruises en 205 riviercruises aan, samen goed voor ruim 32.600 passagiers.

Attracties, evenementen en de zoo

Ruim 150.000 bezoekers maakten gebruik van de Visit-Antwerpen-infokantoren in het Centraal Station en op Grote Markt. Vooral het Centraal Station bevestigt zijn status als toegangspoort tot Antwerpen met meer dan 91.000 bezoekers aan het toeristische infopunt.

Extra-aantrekkingspolen waren het Bollekesfeest en de Rubensmarkt. Ook muzikale evenementen als Jazz Middelheim of Summerfestival trokken heel wat volk.

Ook voor de ZOO en Planckendael is het een topzomer. Dankzij nieuwe projecten zoals  het Flamingoplein, de Skywalk en de Savanne, en de splinternieuwe Mensapenvallei tekende de Antwerpse dierentuin de beste zomermaanden (juni, juli en augustus) op van de afgelopen 5 jaar, met bijna 150.000 bezoekers in juli en nu al meer dan 100.000 bezoekers voor augustus.