Kapellen – Aannemingen Van Wellen heeft op 30 november haar nieuwe asfaltcentrale in de Antwerpse haven in gebruik genomen. Het gaat om een bestaande asfaltcentrale die Van Wellen in Venlo (NL) aankocht, demonteerde en opnieuw opbouwde op haar nieuwe stek in Kieldrecht.

Jan Van Wezel, algemeen directeur Van Wellen: “We zijn trots op onze nieuwe asfaltcentrale met een productiecapaciteit van 280 ton per uur en een opslagcapaciteit van 800 ton asfalt – verspreid over 10 silo’s – , 200 ton voorverwarmde aggregaten en 460 ton aan bitumen.”

Hypermoderne processturing

In maart startte de demontage in Venlo, terwijl op de nieuwe locatie in Kieldrecht de voorbereidende funderingswerken werden aangevat.
Jan van Wezel: “De heropbouw liep van juni tot september. De centrale werd helemaal voorzien van nieuwe bekabeling en een nieuwe, hypermoderne processturing. Rond de asfaltcentrale werden nog tal van werken uitgevoerd: nieuwe weegbruggen werden aangelegd, granulatenboxen gemaakt en rioleringen, verhardingen, poorten en afsluitingen geplaatst.”
Een timelapse video toont de afbouw van de centrale in Venlo en de wederopbouw in Kieldrecht tussen juni en september.

1.000 ton zware installatie

De nieuwe asfaltcentrale is 46 meter hoog. Ze vervangt de twee bestaande centrales in Schoten en Doel. “We hebben eerst onderzocht om die centrales te vernieuwen en uit te breiden. Maar uiteindelijk bleek de vervanging van de centrales de meest logische en efficiënte keuze. Bovendien zijn er ook op ecologisch vlak veel voordelen. Zo besparen we met de nieuwe centrale jaarlijks 900 ton aan CO2, wat overeenkomt met de gemiddelde jaaruitstoot van 115 gezinnen, én we geven een amper 10 jaar oude asfaltcentrale een nieuw leven. Om deze meer dan 1.000 ton zware installatie te verhuizen werd bewust gekozen voor transport met scheepsvrachten en zo weinig mogelijk met vrachtvervoer over de weg”, vertelt Jan van Wezel.

Over Van Wellen

Aannemingen Van Wellen met hoofdkantoor in Kapellen werd in 1944 opgericht als algemeen aannemingsbedrijf. Sinds december 2014 maakt het bedrijf deel uit van Willemen Groep. Vanuit de nieuwe locatie kan de wegen- en havenbouwer de Antwerpse haven en bij uitbreiding de rest van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen makkelijk beleveren met asfalt.