Aartselaar, Kapellen en Schilde fiscale oases

geldjeAartselaar, Kapellen en Schilde: dat zijn de gemeentes waar je als ondernemer het minst belastingen betaalt. Waar moet je best niet zijn: Kruibeke. In Kruibeke betaal je het meest belastingen van alle gemeentes uit Antwerpen en het Waasland.

VOKA, de Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland maakt geregeld een fiscale gps op om na te gaan hoe de lokale bedrijfsfiscaliteit evolueert. De gemeentes heffen immers heel uiteenlopende belastingen en tarieven. Afhankelijk van de vestigingsplaats betaalt een onderneming dan ook meer of minder belastingen.

De gps van VOKA bevat alle belastingreglementen van de lokale besturen. Het gaat dan zowel om de onroerende voorheffing, de provinciebelasting, de vestigingstaks, de drijfkracht en de reglementen voor tanks en vergaarbakken.

Bij de vergelijkende studie worden twee cases gehanteerd:

* case 1: de lead plant is hier een bedrijf met een aanzienlijke oppervlakte, een klasse 1 milieuvergunning en een machinepark met een totaal vermogen van 48.217 kW.

* case 2: de lead company is hier een KMO met een bedrijventerrein van 140 are. De milieuvergunning zit in klasse twee en het geïnstalleerd vermogen is beperkt tot 17 kW.

Het geïnstalleerd vermogen is bepalend voor de berekening van de drijfkrachtbelasting. De provinciebelasting neemt de oppervlakte als basis voor de calculatie. Het kadastraal inkomen is verder mee opgenomen als parameter voor de onroerende voorheffing.

Voor case 1 zijn de goedkoopste gemeentes onmiskenbaar Kapellen en Schilde. Het lead bedrijf zou er 2,0 miljoen euro moeten betalen. In Kruibeke is dit…. 5,2 miljoen euro

Voor case 2 is Aartselaar onmiskenbaar het goedkoopst. Je zou er als bedrijf “slechts” 20.324 euro betalen. In Kruibeke (alweer) betaal je 18.817 euro extra.

Nog een snel overzichtje van de goedkoopste gemeentes in case 1: (na Kapellen en Schilde): Brasschaat, Zoersel, Aartselaar, Malle, Zandhoven, Brecht, Wommelgem en Kalmthout.

De goedkoopste gemeentes in case 2: (na Aartselaar): Kapellen, Schilde; Brasschaat, Zoersel, Malle, Zandhoven, Brecht, Edegem en Kalmthout.