Begin augustus startten 16 nieuwe door accelerator The Birdhouse geselecteerde start-ups en scale-ups, verdeeld over Antwerpen en Gent, hun intensieve groeitraject van 6 maanden.

“De selectieprocedure was nog nooit zo intensief. We moesten kiezen uit bijna 800 inzendingen”, zegt Jan-Willem Callebaut, ceo en medeoprichter met Magali Renard, van The Birdhouse.

Opvallend veel diversiteit

Het Antwerpse kantoor van The Birdhouse aan Rijnkaai 37, 2000 Antwerpen is vanaf nu voor zes maanden de vaste uitvalsbasis voor Entusia, Plann3r, Selma.ai, Taglayer, Bluebear, Set Global en Textgain. Daar genieten ze de voordelen van het acceleratortraject, waaronder coaching, mentorschap, workshops en gratis kantoorruimte.

Tijdens de selecties werd opnieuw kritisch gekeken naar de samenstelling van het team en een solide proof of concept om de markt te betreden. Bij The Birdhouse zijn ze enthousiast over de maturiteit van de bedrijfjes. Maar ook de diversiteit in sectoren en zelfs nationaliteiten is noemenswaardig.

“We zijn met The Birdhouse gestart om een echte meerwaarde te geven aan ondernemerschap in België”, laat Callebaut weten. “Ook wilden we de snelle vooruitgang van ons Belgisch ecosysteem internationaal op de kaart zetten. Het feit dat we organisch en eigenlijk onbewust meer dan 30 inschrijvingen uit onder andere Nederland en de VS hadden, toont aan dat we die ambitie volop nastreven.”

Nieuwe mentoren

Ook op het vlak van mentorschap maakt de accelerator internationale furore. Zo heeft onder andere Joelle Frijters, een Nederlandse serie-onderneemster het huidige team van mentoren met namen zoals Guy Wollaert, Harry Demey, Bart De Waele, Hilde Peerlings en Christophe Degrez, vervoegd. Om de nieuwe lading bedrijfjes voldoende ondersteuning te bieden, gaat The Birdhouse de samenwerking aan met nog 6 andere mentoren: Filip Smet (ceo Lemon Companies), Werner De Wolf (managing partner bij Groom2Grow), Tim Duhamel (medeoprichter InSites Consulting), Christophe Kochuyt (ex-ceo Seyntex), Ann Galland (oprichter Galland.be) en Wouter Neirinck (oprichter van Darwings en Nagus). “Net zoals bij de vorige ronde, wordt er per onderneming een twee- à drietal mentoren toegekend”, stelt Callebaut. “Zij zullen tijdens het acceleratorprogramma de start-ups en scale-ups begeleiden in hun intensieve groeikuur.”

Nieuwigheden in aanpak

Elke maandag organiseert The Birdhouse een Help me help you sessie: de startups overleggen met elkaar waar de focus op dat moment vooral ligt, en waar ze nog hulp kunnen gebruiken.
Met de Teach each other-format kunnen de startups vrijblijvend sessies geven en volgen over een onderwerp waar ze gepassioneerd door zijn. Zowel business gerelateerde zaken komen aan bod alsook hobby’s, soft skills en tooltips.