Antwerpen – Adaptive Eyeworks, een Antwerpse onderneming die innovatieve systemen op gebied van oogcorrectie, ontwerpt, ontwikkelt en produceert, heeft de Belgisch-Luxemburgse finale van Chivas Venture gewonnen. Deze wedstrijd heeft als doel sociale ondernemers te steunen, die hun project in een stroomversnelling willen brengen en de wereld verbeteren. 

Juryvoorzitter Piet Colruyt: “Onze voornaamste criteria waren de schaalbaarheid en de mogelijke impact van het project. Daarnaast zorgt Koen Van Pottelbergh voor een emotioneel verhaal binnen een globale markt: 2,5 miljard mensen kunnen geholpen worden. Adaptive Eyeworks is zelfbedruipend en biedt een oplossing aan de huidige maatschappelijke noden.”

Met de Belgisch-Luxemburgse finale is de eerste kaap genomen

Tijdens de Belgisch-Luxemburgse finale stelden vijf finalisten hun projecten voor aan de jury, bestaande uit juryvoorzitter, ondernemer en impactinvesteerder Piet Colruyt; voormalig finalist Michael Van Cutsem en Jean Michel Ludwig. Het waren stuk voor stuk kwaliteitsvolle cases, gaande van sociale projecten, tot projecten voor milieubescherming of een betere gezondheidszorg in het Zuiden.

Uiteindelijk wist Koen Van Pottelbergh, ondernemer en oprichter van de start-up Adaptive Eyeworks, de jury te overtuigen. Adaptive Eyeworks is het sociaal-economisch bedrijf achter Faces and Glasses en Focusspecs. Deze twee laatste zijn producten, merken en technologieën van Adaptive Eyeworks, het bedrijf dat Koen Van Pottelbergh met de Amerikaanse antropoloog Prof. John Friedman van de Universiteit Utrecht in 2016 oprichtte.

Koen Van Pottelbergh sleept alvast het lokale investeringsfonds van 10.000 euro in de wacht dat gerealiseerd is op basis van de verkoop van elke fles Chivas Regal in België. Op 24 mei 2018 zal hij op de techbeurs TNW Conference in Amsterdam aan de finale van de wereldwijde wedstrijd Chivas Venture deelnemen waar hij een deel van het internationaal fonds van 1 miljoen dollar kan behalen.
Bovenop krijgt hij het voorrecht deel te nemen aan een driedaags acceleratieprogramma in het Oxford Skoll Center for Social Entrepreneurship van de Universiteit van Oxford. 

Van Pottelbergh, die tijdens zijn impactvolle finalepitch, zijn publiek geblinddoekt liet luisteren, blikt trots terug: “Met Adaptive Eyeworks wil ik iedereen het recht op een goed zicht schenken en die belofte ook proberen waar te maken. Iemand zijn zicht teruggeven, door middel van een bril, is voor mij een van de mooiste geschenken.”

Op naar de internationale finale

De Belgische finalist zal het opnemen tegen 26 topondernemers uit alle hoeken van de wereld en proberen een plaatsje te veroveren in de top 5 van de internationale finale. Voor de vierde editie van de wedstrijd heeft Chivas Regal beslist samen te werken met de grootste techbeurs van Europa: TNW Conference. Gedurende twee dagen brengt deze conferentie sprekers, ondernemers, investeerders en beloftevolle start-ups van over heel de wereld samen. Creativiteit staat hierbij centraal. 

Iedereen kan online via The Venture zijn stem uitbrengen. Zo bepaalt het publiek hoe de eerste 200.000 $ van het fonds wordt verdeeld. De overige 800.000 $ wordt tijdens de internationale finale van Chivas Venture 2018 live onder de vijf finalisten verdeeld.