Afvalbeheerder Vanheede Environment Group wil jaarlijks 4000 afvaltransporten van de Antwerpse ring weghalen door het te transporteren via waterwegen.

De afvalverwerker zal die transporten via de binnenvaart verwerken. Op termijn zouden dat er zelfs 76.000 kunnen worden. Maar eerst lessen trekken uit een proefproject dat deze week start.

“Het idee om in te zetten op transport via het water is ontstaan vanuit de duurzame gedachte en het willen ontlasten van de Antwerpse Ring”, vertelt Koen Smits, Area Manager bij Vanheede. “Wij hebben heel wat chauffeurs die meer dan eens gefrustreerd in de file staan. Dat willen we aanpakken en tegelijkertijd een voorbeeld voor andere bedrijven zijn.”

Aanpassing van logistiek en infrastructuur nodig

Via een proefproject, in samenspraak met het Vlaams Instituut voor de Logistiek, zoekt Vanheede Environment Group uit of de binnenvaart de oplossing kan zijn. Deze week vaart een schip heen en weer tussen Antwerpen en Geel en tussen Antwerpen en Izegem. Aan boord: verschillende soorten afval dat duurzaam zal worden verwerkt.

Als een schip een hele week op het traject actief is kunnen er jaarlijks 4.000 transporten per jaar van de weg worden gehouden, maakt Vanheede Environment Group zich sterk. ‘Maar dan moeten er aangepaste of nieuwe schepen worden gebouwd’, zegt Area Manager Koen Smits. De huidige schepen voldoen niet. ‘Bovendien moet ook de haveninfrastructuur worden aangepast. Want op dit ogenblik is die niet geschikt’. Het project wordt eind van dit jaar geëvalueerd. Het systeem zou operationeel kunnen zijn tegen 2019- 2020, zegt Smits.

Vanheede Environment Group behoort tot de top 5 in de Benelux en Noord-Frankrijk. Het bedrijf telt ruim 580 medewerkers verspreid over 12 vestigingen in België en Frankrijk. De hele groep verwerkt jaarlijks ongeveer 800.000 ton afval, waarvan 90% met een nuttige toepassing.