Agfa-Gevaert krabbelt overeind

aagjeDe beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert is er in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar in geslaagd om de aanhoudende val van de omzetcijfers te stoppen. “Dat versterkt ons in ons geloof dat we er ook zullen in slagen onze omzet op middellange termijn weer naar 3 miljard euro op te voeren”, zei gedelegeerd bestuurder Christian Reinaudo tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders.

Agfa-Gevaert
heeft het niet makkelijk. Het bedrijf uit Mortsel moet de overgang van de analoge fotografie naar digitale technologie realiseren maar sleurt in dit opzicht ook de last van het verleden mee. Zo de zware pensioenuitgaven.

Toch lijkt er eindelijk een kleine opening te komen. Na vele opeenvolgende kwartalen van volgehouden besparingsinspanningen en herstructureringen is de bodem in zicht. Het eerste kwartaal van 2015 werd afgesloten op een omzet van 622 miljoen euro, precies evenveel als tijdens datzelfde kwartaal van 2014.

Wél opmerkelijk is evenwel dat de financiële resultaten onafgebroken verbeteren. Agfa heeft immers in diezelfde periode een recurrente cashflow gerealiseerd van 43 miljoen euro, 26% meer en een bedrijfsresultaat van 28 miljoen euro, liefst 75% meer. Er was zelfs 1 miljoen euro nettowinst.

Agfa draait vandaag vooral op de groeimotoren van de inkjet bij Agfa Graphics en de medische beeldvorming bij Agfa HealthCare. Ook de daling van de euro heeft de resultaten onderstut.

Ondertussen is het uitkijken naar de overnames die Agfa in de komende weken allicht gaat realiseren.