“Er is een mentaliteitswijziging nodig bij de keuze van een studierichting: ASO is niet beter dan TSO, en TSO is niet beter dan BSO.” Dat zegt technologiefederatie Agoria in een reactie op het nieuws dat er nooit eerder zo weinig leerlingen waren op de vakscholen. 

Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal inschrijvingen in de technische onderwijsrichtingen is gezakt tot een historisch minimum. In 2016 waren er in die richtingen 44.194 leerlingen. Twintig jaar geleden volgden nog 59.192 jongeren een opleiding die klaarstoomt voor richtingen als de autosector, de bouw, de textielnijverheid, elektriciteit, enz. Dit zorgt voor een negatieve spiraal: door het dalende aantal leerlingen dalen ook de financiële middelen voor de onderwijsinrichtingen, waardoor de nieuwste technieken niet kunnen worden aangeleerd.

Agoria verwijst naar de World Solar Challenge.  een wedstrijd voor wagens op zonne-energie. “Die is gewonnen door de Technische Universiteit Delft in Nederland, met vrouwelijke racepiloten. Wij hebben in België niet eens een Technische Universiteit, en we hebben nog eens een gebrek aan vrouwelijke scholieren en studenten in technologische opleidingen” zegt Agoria. 

Agoria wil dat nog meer de boodschap wordt gegeven dat de vakopleidingen veel kansen bieden op een goede job. De technologiefederatie schat dat er dit jaar 30.000 vacatures zullen zijn in de technologische industrie.