Antwerpen – Om de twee jaar reikt Antwerp Management School (AMS) de Global Citizen Award uit aan een buitengewone en inspirerende persoon die een blijvende impact heeft op onze maatschappij. Donderdagavond in deSingel viel deze bijzondere eer te beurt aan choreografe en ondernemer Anne Teresa De Keersmaeker.

AMS Decaan Paul Matthyssens: “Anne Teresa De Keersmaeker haar bijdrage aan de kunst, haar engagement en leiderschapskwaliteiten maken van haar een bron van inspiratie voor de huidige en toekomstige generaties. Wij zien in haar dan ook de perfecte belichaming van alles waar een Global Citizen voor staat.“

Artistiek meesterschap en creatief ondernemerschap

Anne Teresa De Keersmaeker staat internationaal bekend om haar invloedrijke choreografisch werk. Met haar dansgezelschap Rosas ontwikkelde ze een omvangrijk oeuvre dat gebruik maakt van muzikale structuren en partituren uit zeer uiteenlopende tijdperken en genres. Ze creëerde een unieke kijk op de beweging van het lichaam in tijd en ruimte in relatie tot de muziek. Daarbij liet ze zich inspireren door vormelijke principes uit de geometrie, wiskundige schema’s, de natuur maar ook door sociale structuren.

Naast haar artistieke meesterschap blinkt De Keersmaeker uit als succesvol ondernemer. Zo stichtte zij in 1995 in Brussel de school P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) in samenwerking met De Munt/La Monnaie. Daarnaast stond ze mee aan de wieg van de werkruimte WorkSpaceBrussels. Een gevarieerde groep onafhankelijke kunstenaars onderzoekt er samen hoe de ontmoeting van verschillende disciplines zoals performance, installatiekunst, muziek, architectuur, visuele kunst en grafisch ontwerp kan leiden tot nieuwe kunstvormen en manieren om uit te wisselen met verschillende doelgroepen. Meer recent bouwde De Keersmaeker ook de initiatieven Dancingkids en RondOmDans uit waar haar visie op dans ook tot bij verschillende jongerengroepen wordt uitgedragen.

Prestigieuze onderscheiding

Het Laudatio werd door oud-minister Wivina Demeester, voorzitter kunstcampus deSingel, uitgesproken. De Global Citizen Award werd uitgereikt door Guido Kestens, voorzitter Alumnivereniging AMS.
Het is een erkenning voor ‘rolmodel’ leiders die zich gedurende hun carrière verdienstelijk hebben gemaakt bij het integreren en verspreiden van een aantal waarden die ook door AMS hoog in het vaandel worden gedragen. Het gaat dan vooral over zelfbewustzijn, globaal perspectief en maatschappelijk bewustzijn, kortom waarden die elk op hun manier bijdragen tot een betere samenwerking, vindingrijkheid voor het oplossen van complexe problemen en duurzaamheid.

Martijn Fraanje maakte enkele sfeerbeelden van de avond (c) Martijn Fraanje Fotografie