Aan de hogeschool Antwerp Management School (AMS) wordt een leerstoel voor duurzame transformatie opgestart. De bedoeling is om studenten en bedrijven voor te bereiden op uitdagingen zoals het klimaat, milieu of vluchtelingen.

De leerstoel komt er met steun van chemiebedrijf BASF, het Havenbedrijf Antwerpen en Randstad België.

AMS-decaan Paul Matthyssens: “We verwachten van onze studenten dat ze geëngageerd zijn, dat ze niet alleen toegevoegde waarde willen creëren voor hun bedrijf en zijn aandeelhouders, maar ook toegevoegde waarde voor de maatschappij en het ecosysteem waar zij deel van uitmaken”. De nieuwe leerstoel past in deze visie.

Internationaal expert gaat de eerste leerstoel leiden

De eerste houder van de leerstoel wordt Wayne Visser, een internationaal expert in mondiale duurzaamheid. “De  ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’-agenda is verschoven naar het transformeren van ons economisch systeem, het heroverwegen van onze bedrijfsmodellen en het herontwerpen van onze producten en diensten” zegt Visser. “Dit is de volgende industriële revolutie.”

Concreet zal Visser, die talloze publicaties, boeken en gastcolumns schreef, toegepast onderzoek uitvoeren, maar ook groepen oprichten om transformatie te bevorderen. AMS bereidt ook een nieuwe Master in Sustainable Transformation voor, evenals specifieke opleidingen voor bedrijven. Voor het Havenbedrijf benadrukte CEO Jacques Vandermeiren alvast hoe de maritieme en logistieke wereld zich moeten aanpassen aan problemen omtrent klimaat, mobiliteit en digitalisering. “Met de benoeming van Visser trekken we in Antwerpen een indrukwekkende spreker en ‘thought leader’ aan”, vindt Vandermeiren.   

Wayne Visser, die de Nederlandse en de Zuid-Afrikaanse nationaliteit heeft, was ook strategieanalist bij Capgemini en directeur sustainable services bij KPMG. In het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika heeft hij diverse leerstoelen bekleed.  Op 1 februari zal Wayne Visser zijn inaugurale rede houden aan de Antwerp Management School.