ANTWERPEN – Ruimtevaartpionier Antwerp Space heeft zopas een contract getekend met het Europees Ruimtelijk Agentschap ESA/PRODEX. Het mag met LaRa het allereerste Belgische martiaans instrument bouwen.

De overeenkomst tussen ESA/PRODEX (Europees programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten) en Antwerp Space, een van de oudste en belangrijkste ruimtevaartbedrijven in België, betekent de laatste stap voor het vervaardigen van LaRa. “Deze handtekening is een belangrijke doorbraak”, zegt Véronique Dehant, hoofdonderzoeker van LaRa.

LaRa, tot voor kort Lander Radioscience, zal het allereerste Belgische instrument op het oppervlak van Mars worden. De radiozender en ontvanger zullen Mars en de aarde met elkaar verbinden. Zo kunnen de wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België de rotatie en de inwendige structuur van Mars bestuderen. LaRa zal deel uitmaken van ExoMars 2020, een gezamenlijke missie van het Russische Ruimtevaartagentschap Roscosmos en ESA.

Bekroning voor Antwerp Space

De primeur voor de ruimtevaart in ons land komt dus van Antwerp Space. “Het is een bekroning voor de inspanningen van het onderzoeksteam, dat al ruim een decennium aan het ontwerp van het instrument werkt. Het is een hele eer voor Antwerp Space om mee te mogen bouwen aan een hoogwaardig wetenschappelijk instrument voor het oppervlak van Mars”, reageert ceo Koen Puimège. “Een mooie erkenning van de hoge technische competentie van onze teams die betrokken zijn bij dit prachtige avontuur.”

Antwerp Space, een dochterbedrijf van de beursgenoteerde OHB SE technologiegroep, biedt zowel expertise als systeemoplossingen voor Europese ruimtevaartprogramma’s en wereldwijde commerciële ruimtetoepassingen aan. Het Antwerpse bedrijf ontwikkelt systemen en satellietapparatuur, grondstations om gegevens te ontvangen van observatiesatellieten en om ruimtevaartuigen te controleren, en testsystemen die worden gebruikt tijdens de assemblage van satellieten.