In Antwerpen hebben twee restaurants voor het eerst een ster gekregen van Michelin. Dat zijn The Butcher’s Son in de gerenoveerde brouwerij De Koninck en Dôme in de Grotehondstraat. In het eerste zwaaien Bert-Jan Michielsen de plak, in het tweede zijn dat Frédéric en Evangeline Chabbert.

L’Epicerie du Cirque had sinds 2013 een ster maar is die nu kwijt. Het restaurant werkt aan een nieuw concept in een nieuw pand.  

Aan de top van het sterrenfirmament verandert niets: de twee klassiekers, Hof Van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem behouden de drie sterren die ze al hadden. 23 Belgische restaurants krijgen twee sterren, waarvan drie nieuwe, en 119 restaurants met één ster, waarvan veertien nieuwkomers.

Gent scoort opvallend goed in de rangschikking. Michael Vrijmoed van restaurant Vrijmoed haalt voor het eerst twee sterren.

Jonge chefs werken met kleinere restaurants

De gids ziet culinaire trends in ons land dit jaar verdergezet. “Chefs kiezen voor lokale producten”, aldus Ellis. “Ze gaan op zoek naar leveranciers binnen een straal van 10 à 20 kilometer. We zien ook een hele generatie jonge chefs. Wat betekent dat kok een aantrekkelijk beroep blijft. We zien dat die jonge chefs ook inzetten op kleine restaurants met 25 tot 30 plaatsen, met een kleine ploeg in de keuken. Zo beperken ze het economisch risico.”

In de Michelingids van 2018 staan 144 restaurants. Twee Belgische restaurants die hun derde ster behouden: Hof Van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Zedelgem. 23 Belgische restaurants met twee sterren, waarvan drie nieuwe, en 119 restaurants met één ster, waarvan veertien nieuwkomers.