De Antwerpse haven en het stadsbestuur willen er alles aan doen om de Europese batterijfabriek van Umicore binnen te halen. Umicore pakte afgelopen donderdag uit met recordwinsten.

Het bedrijf heeft in Hoboken de grootste recyclagefabriek voor elektronica ter wereld. Tegelijk werd aangekondigd dat er 660 miljoen zou worden geïnvesteerd in nieuwe fabrieken voor batterijen in China en in Europa. 

Volgens de topman van Umicore, Marc Grynberg, zou de Europese fabriek naar België kunnen komen. Die fabriek zou in 2020 al operationeel kunnen zijn. In Antwerpen is de interesse groot. Een van de voorlopers van Umicore, ‘Metallurgie Hoboken Overpelt’ was al gevestigd in Hoboken. 

Burgemeester De Wever en haventopman Vandermeiren willen Antwerpen als site voor de nieuwe fabriek gaan bepleiten bij Umicore. ‘We mikken op investeringen in de circulaire economie, waarbij afval wordt gerecycleerd, en op industrie met veel toegevoegde waarde. Industrie 4.0 zeg maar’, zegt Vandermeiren.

Topman Grynberg stelt wel een aantal voorwaarden. ‘Het land waar we investeren, moet voldoende geschoolde mensen hebben, de loon- en energiekosten moeten concurrentieel zijn en de energiebevoorrading moet goed zijn.’ 

Havenbaas Jacques Vandermeiren is al een tijd op zoek naar een nieuwe investeerder voor de voormalige Opel- site. ‘We mikken op de circulaire economie en industrie met veel toegevoegde waarde, de industrie 4.0.’ 

Grynberg wil dit jaar nog de eerste spade in de grond. In 2020 wil hij beginnen met een Europese productie. ‘Starten vanaf nul duurt in principe ongeveer twee jaar. Dat is haalbaar’ zegt Grynberg.