De stad Antwerpen is van start gegaan met het experiment Bookmine, een digitaal platform waarop inwoners van Antwerpen boeken kunnen lenen bij elkaar.

“De rol van bibliotheken is veranderd”, zegt Schepen voor Cultuur, Caroline Bastiaens. “Vroeger had je de bib, de plek van stilte waar je boeken ontleent en dat was het. Meer en meer wordt de bib een kennis- en ontmoetingsplek die een sterke informatisering ondergaat. De Antwerpse bibliotheken bieden een uitgebreide en diverse collectie boeken, vooral in het Nederlands. Maar er staan nog veel meer boeken bij alle Antwerpenaars thuis. Ook bij de nieuwe Belgen.”

Kan die collectie toegankelijk gemaakt worden voor een groter publiek? Die vraag stelde de 26-jarige Bastien Lauwers, bedenker van Bookmine, zich. En zo ontstond dit experiment in het stedelijke innovatief labo Stadslab2050.

“Er zijn al manieren om boeken te ruilen, zoals ruilkasten waar je gratis een boek kan uithalen en een ander in plaatsen. Dat spreekt aan, maar ik wou een nog breder doelpubliek aanspreken. Met Bookmine willen we nagaan of mensen bereid zijn om onderling boeken uit te lenen”, zegt Bastien Lauwers.

De Antwerpse bibliotheken en Schepen Bastiaens vonden het idee van Bastien interessant en maakten middelen vrij om Bookmine samen met hem verder uit te werken.

Naast een platform voor het uitwisselen van literatuur, biedt Bookmine ook de mogelijkheid om in contact te komen met mensen met gelijkaardige literaire interesses. Zo ontstaat een community van experts, die elkaar tips en boekenadvies kunnen geven.

Hoe werkt het? Geïnteresseerden kunnen een profiel aanmaken op www.bookmine.be en een of meerdere boeken ingeven die ze willen uitlenen of ruilen met een ander boek. Hoe meer boeken mensen ingeven, hoe rijker de peer-to-peerbibliotheek wordt. Ze kunnen een kijkje nemen tussen de boeken van andere lezers in hun omgeving, zich laten adviseren en een boek aanvragen dat ze willen lenen. Via een chat regelen leden onderling enkele praktische afspraken rond het uitlenen van de boeken. De Antwerpse bibliotheken vinden Bookmine een waardevol experiment als aanvulling op hun collectie en zetten hun schouders mee onder het project in de hoop dat het aantal gebruikers snel zal stijgen.

Voorlopig kan enkel wie in Antwerpen woont zich registreren. Het experiment zal na een aantal maanden geëvalueerd worden.