Antwerpen – ‘Harbour Life’ is een opmerkelijk boek van eigen bodem. Een Nederlandstalige bezoekersgids voor de Antwerpse haven waarin de mens centraal staat. Geschreven door een rasechte Antwerpenaar, Patrick Verhoeven. In aanwezigheid van Havenschepen Marc Van Peel stelden vorige week Pandora Publishers en Patrick Verhoeven In het Havenhuis deze parel van een publicatie voor.

Patrick Verhoeven: “Het is opvallend dat zoveel mensen in deze haven self-made zijn. Zelf ben ik deeltijds academicus, en wel de laatste die het belang van hoger onderwijs wil minimaliseren. Maar ik vond het echt merkwaardig hoeveel mensen, ook jonge mensen, zonder specifieke opleiding een mooie carrière in onze havengemeenschap uitgebouwd hebben.”

Het havenleven in al zijn aspecten

Voor de eerste keer is het havenleven in al zijn facetten op een bijzonder overzichtelijke en boeiende manier, én met feiten en cijfers, naar voren gebracht.
In ‘Harbour Life’ staan 211 bezienswaardigheden, samengebracht in twee wandelingen en twee fietstochten, waaronder – niet onbelangrijk – 14 cafés en 26 snackbars en restaurants. “Allemaal persoonlijk getest en goed bevonden…”, zegt Patrick met een knipoog.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, zijn de 28 portretten van 33 mensen die op een of andere manier gedreven zijn door de Antwerpse haven. Bekende, maar ook minder bekende en zelfs onbekende, maar daarom niet minder interessante, mensen hebben het over hun stukje haven. En wat hierbij zo knap is, is dat de auteur oog heeft voor diversiteit. Getuigenissen van ‘grijze’ eminenties, en ook van jong talent. Opvallend is dat Verhoeven bijna meer vrouwen dan mannen naar voren schuift en ‘nieuwe’ Antwerpenaren aan bod laat komen. 

Patrick Verhoeven: “Wat aanvankelijk een klassieke bezoekersgids voor de haven zou worden, is uitgegroeid tot een impliciete wervingscampagne voor de havengemeenschap. Alle mensen die ik interviewde zijn erg gepassioneerd door wat ze doen. Hun verhalen zijn zodanig inspirerend dat ze je zin doen krijgen om deel uit te maken van deze bijzondere familie.”

Wie is Patrick Verhoeven?

Als 16-jarige jobstudent maakte Patrick kennis met het havenleven. De havenmicrobe heeft hem sindsdien niet losgelaten. Bijna een kwarteeuw verdedigde hij de haven- en scheepvaartbelangen bij de instellingen van de Europese Unie. Onlangs nam hij de beleidsverantwoordelijkheid op van de International Association of Ports and Harbors, een 63-jarige wereldwijde organisatie van zeehavens. Patrick Verhoeven doceert daarnaast haveneconomie aan het Centre for Maritime and Air Transport Management van de UA.

Het boek een uitgave is van Pandora Publishers en te koop in de betere boekhandel of via info@pandorapublishers.eu . 

Enkele foto’s van de persvoorstelling: