ANTWERPEN – Ons land heeft twee nieuwe bartenderambassadeurs en ze komen allebei uit Antwerpen. Donald Simons schreef de Marie Brizard Masters op zijn naam, terwijl Andres Claeys de hoofdprijs wegkaapte tijdens de Tio Pepe Challenge. 

Andres Claeys.

De 16 beste Belgische bartenders namen het tegen elkaar op in de nationale selectie van twee internationale kampioenschappen: Tio Pepe Challenge en Marie Brizard Masters. In de bollen van het atomium shaketen ze een perfecte cocktail klaar voor de jury, maar toonden ze ook hun kennis en vaardigheden.

Bij de Marie Brizard Masters ging het vooral om het creëren en presenteren van een perfect drankje. Daar wist Donald Simons, bartender bij het barbecuerestaurant Black Smoke in Antwerpen, iedereen te overtuigen met The Spicy Marie Martini. Dat is een cocktail op basis van Marie Brizard Orange Curaçao, Cognac V.S.O.P., Sobienski Vodka infused met Szechuan en gerookte kaneel. Na de Ti’Punch Cup is dit de tweede nationale titel voor Donald Simons in evenveel jaar tijd.

De Tio Pepe Challenge werkte volgens hetzelfde concept, al moesten de kandidaten daar ook blind tastings doen en enkele vaardigheden bewijzen. Andres Claeys van Tapabar in Antwerpen pakte er goud. Hij maakte zijn Bodas de Sangre met onder andere Viva AB Amontillado, Solera 1847 Cream, Vida Mezcal, Italicus, Blood Orange, citroensap en verse coriander.

Later dit jaar nemen deze Antwerpenaars het op tegen de wereldtop tijdens de wereldkampioenshappen in Bordeaux en Jerez de la Frontera.