Vanaf november zal de Antwerpse haven bewaakt worden door een netwerk van 64 slimme camera’s, verspreid over 26 toegangswegen naar de haven. Die camera’s worden aangesloten op de databank van de politie. Het cameranetwerk zal werken met nummerplaatherkenning.

Het Antwerpse Havenbedrijf betaalt 2,3 miljoen euro om het havengebied veiliger te maken. Het plan moet nog wel worden goedgekeurd op de volgende gemeenteraad.  “Als het systeem operationeel is weten we vanaf volgend voorjaar wie de haven binnen- en buitenrijdt”, zegt havenschepen Marc Van Peel. Die Informatie kan erg nuttig zijn in de strijd tegen de criminaliteit. Vorige week is de Antwerpse haven nog uitgebreid in het nieuws gekomen door de toename van de drugscriminaliteit en de reactie van de overheid daarop. De verschillende overheden die nu in verspreide slagorde die drugscriminaliteit proberen te bestrijden, zoals de douane en de politie, zullen voortaan meer gecoördineerd gaan samenwerken.

“Dit ‘kleine’ cameraschild is een eerste stap om politie en andere diensten meer tools te geven”, klinkt het bij het kabinet van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). “De camera’s die betaald worden door een privépartner, zullen gelinkt worden aan de nationale politie-databank. Zo zal de politie een drugstrafikant kunnen volgen doorheen het hele land via ons ‘groot’ cameraschild.” Naast een federaal netwerk van 1.000 camera’s dat langs 250 knooppunten uitgerold wordt zal de nationale databank ook gegevens van de trajectcontroles in de verschillende gewesten en de lokale politie bevatten.