“Ik zou de waarheid geweld aandoen, mocht ik me niet vereerd voelen met mijn opname in de Galerij der Prominenten”, zei Wouter De Geest, ceo BASF Antwerpen woensdagavond tijdens het jaarlijks event bij Voka – Kamer van Koophandel. “Maar, mijn rol in de Antwerpse chemiewereld als cruciaal bestempelen vind ik een overstatement”, stelde de gelauwerde nederig. “Het zijn de directies van diverse grote chemiegroepen in de gouden jaren zestig aan wie die eer toekomt. Zij hebben een cruciale rol gespeeld. Ik heb alleen gepoogd die erfenis verder te ontwikkelen en te verduurzamen.”

Grote maatschappelijke betrokkenheid

Zo’n 200 prominenten en ondernemers woonden de feestelijkheden bij. Michel Delbaere – erevoorzitter van Voka – sprak het laudatio uit. Hij en Wouter De Geest kennen elkaar onder meer als collega-bestuurders bij Voka. Delbaere eerde De Geest dan ook onder meer voor de talrijke engagementen die hij naast zijn functie als ceo bij BASF Antwerpen opneemt. “Voor Wouter stopt de wereld niet aan de fabriekspoorten. Hij voelt zich betrokken bij wat er in de maatschappij gebeurt en wil niet aan de zijlijn staan, maar op het veld bewegen.”

Wouter De Geest zorgt letterlijk voor chemie

Volgens Stéphane Verbeeck, voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel, zorgt Wouter De Geest letterlijk en figuurlijk voor chemie. “Wouter stond in 2005 mee aan de wieg van de stuurgroep ‘grootindustrie’, later ‘platform industrie.” Dit samenwerkingsverband tussen 18 industriële bedrijven in Antwerpen en het Waasland zorgde mee voor een ommekeer in de manier waarop naar de industrie gekeken werd. Niet alleen door de maatschappij maar zeker ook door investeerders.

In zijn wederwoord dankte Wouter De Geest het bestuurscomité dat hem voordroeg. “De eer die mij vandaag te beurt valt, is voor mij een aansporing om verantwoordelijkheid te blijven nemen. Als je bij leven en welzijn in een galerij wordt opgenomen, waar je hangt tussen echte kanjers, moet je dat natuurlijk blijven verdienen en bewijzen. Ik zal mijn best doen. Samen met jullie!”

Over BASF Antwerpen

BASF Antwerpen vestigde zich meer dan 50 jaar geleden in Antwerpen. Het bedrijf telt vandaag iets meer dan 3.100 medewerkers en heeft een site van 600 hectaren. Daarmee is BASF Antwerpen het grootste geïntegreerde productiecentrum in België. Wouter De Geest is sinds 2007 gedelegeerd bestuurder en startte zijn carrière bij het bedrijf in 1982.

Over de Galerij der Prominenten

Sinds 1990 kent de Kamer de traditie om personaliteiten die op cultureel, economisch, sociaal of maatschappelijk vlak een opmerkelijke bijdrage leverden aan de uitstraling en de bekendheid van de Antwerpse regio, te lauweren en te eren met een plaats in deze Galerij. Na meer dan vijfentwintig jaar telt de Galerij al een heel aantal mooie namen. Vorig jaar kreeg Vic Baron Swerts, topman van Soudal nog de eer. In 2015 was het Ronnie Leten die een ‘gouden plaat’ kreeg. Ook Fernand Huts, Frans Schotte, modepionier Dries Van Noten en kunstenaars Luc Tuymans en Jan Fabre veroverden hun plaats in deze Galerij der Prominenten.