BORGERHOUT – De Peperbus in Borgerhout, de nieuwe locatie voor de kantoren van Unizo Provincie Antwerpen, zal worden vormgegeven door het Antwerpse architectenbureau FVWW en restauratiespecialist Origin uit Brussel. De jury van de ontwerpwedstrijd koos hun concept uit een preselectie van 20 kandidaturen.

“Deze architecten wisten ons te overtuigen omdat ze zich ook focussen op de exploiteerbaarheid van het gebouw in zijn nieuwe gedaante. Daardoor zorgen ze ervoor dat het zich zelf kan financieren en ze slagen er bovendien in het evenwicht te bewaren tussen de belangen van de investeerders en de verzuchtingen van de buurtbewoners”, stelt Sofi Van Ussel die als directeur van Unizo Provincie Antwerpen deel uitmaakt van de jury.

Innovatieve en bruisende ondernemersplek

Unizo Provincie Antwerpen is met de steun van de Vlaamse Erfgoedkluis, een investeringsfonds in beheer van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), de gangmaker om de als monument beschermde Sint-Jan Evangelistkerk grondig om te vormen tot een innovatieve en bruisende ondernemersplek vol creativiteit. Ook de nieuwe kantoren van de ondernemersorganisatie zullen er onderdak vinden.

Het winnende team van FVWW architecten en Origin maakt van het middenschip de meest publieke ruimte, geflankeerd door afsluitbare co-workingspaces, concept-stores en workshopruimte. Als blikvanger wordt in het koor van de verticaal vormgegeven districtsbibliotheek ingericht. De UNIZO-kantoren worden georganiseerd in de galerijen op de verdieping van de zijbeuken. Er wordt ook in beperkte mate horeca voorzien die ook buiten de openingsuren van het gebouw beschikbaar zal zijn.

Het wedstrijdconcept wordt in afstemming met de verschillende stakeholders verfijnd tijdens de verdere onderzoeksperiode. “Ons voorstel vertrekt vanuit de kracht van de Peperbus en zet in op een duurzame verankering in Borgerhout en de stad Antwerpen. Het siert Unizo dat ze voor dit monument op deze locatie kiezen en een sterke maatschappelijke meerwaarde ambiëren”, stelt architect Wouter Willems van FVWW.

Ondernemersorganisatie Unizo verkocht haar huidige gebouwen aan de Oude Leeuwenrui. Omdat de Peperbus pas later klaar zal zijn, neemt Unizo vanaf eind augustus tijdelijk haar intrek in het Coveliersgebouw van de Provincie Antwerpen in de Boomgaardstraat.