Antwerpen – In 2018 zijn het Maltese Valletta en het Nederlandse Leeuwarden samen twaalf maanden lang Europese culturele hoofdstad van het jaar. De Consul-Generaal van Malta in Antwerpen stelde zopas de speciaal gecreëerde website voor om met Malta kennis te maken.

Consul-Generaal Paul Cools: “Op 20 januari eerstkomend wordt in en rond de Maltese hoofdstad het startschot gegeven van Valletta 2018, wat een heel jaar feest moet worden voor de Maltese eilanden.” 

Vallettaculturalcapital.eu

De culturele hoofdsteden van Europa hebben als doel om de rijkdom, verscheidenheid en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen. Hiermee wil de Europese Unie zijn burgers aansporen om elkaar beter te leren kennen. Sinds 1985 zijn 56 steden Valletta voorgegaan in hun missie om cultuur in te zetten voor de meer Europese samenhang.
In het kader van Valletta 2018 werd zopas de website vallettaculturalcapital.eu geïntroduceerd die unieke citytrips aanbiedt.

Onbekend is onbemind

Het Consulaat-Generaal ondersteunt alle initiatieven die Malta, onbekende parel aan de Middellandse Zee, onder de aandacht brengen. Het is een bestemming vol geschiedenis met een zacht en warm klimaat. Malta is vijfduizend jaar cultuurgeschiedenis.

Valletta 2018 omvat meer dan 140 projecten en 400 evenementen. Het programma beperkt zich niet tot Valletta, maar spreidt zich uit over gans Malta en het naburige eiland Gozo. Lokale en internationale kunstenaars, acteurs, makers, curatoren, kunstcollectieven, schrijvers, filmmakers, muzikanten en designers stellen er hun werk voor.

Ook ons land verleent zijn medewerking aan Valletta 2018 dankzij producties door De Munt/La Monnaie en Muziektheater Transparant.

Ereconsul-generaal van Malta, Mr. Paul Cools, was gastheer voor de voorstelling die verliep in aanwezigheid van Z.E. Ray Azzopardi, Ambassadeur van Malta in België. Dr. Ann Laenen (organisatie Valletta 2018) en Patricia Van de Velde (Muziektheater Transparant) gaven toelichting bij het officiële programma.