Vorig jaar verzette de Antwerpse diamanthandel voor 46 miljard dollar aan diamant. Dat is een lichte daling in vergelijking met 2015. Maar het volume aan verhandelde diamant is wel gestegen. In het totaal werd in 2017 233,8 miljoen karaat aan diamanten geïmporteerd in en geëxporteerd uit Antwerpen. Vooral de stijging van het volume ruwe diamant springt in het oog. 

De vraag naar kleinere ruwe stenen nam toe waardoor de prijs per karaat afnam. Anderzijds is de de prijs van geslepen diamant weer gestegen waardoor de kloof tussen beide minder groot is dan in 2016. De Antwerp World Diamont Council concludeert daaruit dat het herstel voor de Antwerpse diamantairs zich heeft ingezet. 

De vraag naar geslepen diamant staat wereldwijd onder druk, onder meer door de concurrentie van andere luxegoederen zoals reizen en technologie zegt de AWDC. Maar de vraag vanuit de belangrijkste afzetmarkten, China en de VS, blijkt zich stilaan te herstellen. 

De voorspelling dat Antwerpen het dit jaar goed zou doen in de handel in ruwe diamant blijkt te kloppen. Dit is onder meer te danken aan het feit dat de productie van drie nieuwe mijnen quasi integraal op de Antwerpse diamantmarkt werd verhandeld. Er werden ook meer tenders georganiseerd om ruwe goederen op de markt te brengen.

84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen zegt de AWDC. Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU.