De Antwerpse haven kan voor het vijfde opeenvolgende jaar uitpakken met flinke groeicijfers. Vorig jaar werden ruim  223 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een stijging van 4,4% ten opzichte van het jaar daarvoor. Meteen het vijfde opeenvolgende jaar van groei voor de haven. 

De containeroverslag,  veruit de grootste sector in de haventrafiek met 123 miljoen ton, ging er nog met 4,3% op vooruit. Vloeibaar massagoed, zoals aardoliederivaten, steeg met 5,7% tot 73,1 miljoen ton. Ook conventioneel stukgoed en ro/ro-goederen  gingen erop vooruit. Alleen de aanvoer van kolen en etsen daalde. 

Topman Jacques Vandermeiren van de Antwerpse haven zegt dat door de economische groei de Antwerpse haven de wind in de zeilen heeft.  “Ook voor de komende jaren verwachten we nog steeds groei in de behandeling van containers” zegt Vandermeiren. Er moet dus extra capaciteit komen en voor de Antwerpse haven is dit overduidelijk de bouw van het Saeftinghedok op de linkeroever.  “Deze piste scoort het beste wat betreft het voorzien van voldoende capaciteit” zegt Vandermeiren.

Overleg met Zeebrugge nodig 

Maar die beslissing is een bevoegdheid van de Vlaamse regering. Die maakt in de loop van het jaar bekend welke oplossing zij kiest om Antwerpen aan extra containercapaciteit te helpen. 

De Antwerpse haven wil wel ingaan op de vraag vanuit Zeebrugge om meer samen te werken. Zie hierover hier ook ons recent artikel. Maar tegelijk waarschuwt Antwerpen dat Zeebrugge geen oplossing is voor de door Antwerpen gevraagde extra-containercapaciteit.