ANTWERPEN – Lifthing heeft met de nodige precisie en voorzichtigheid één van de drie cyclotronen of deeltjesversnellers tot in het Universitair Ziekenhuis van Leuven gebracht. Daarvoor werd een hijsportaal van 500 ton gebruikt. Het gaat om een volledig Belgische operatie.

De cyclotronen, ontwikkelt door het Belgische IBA, zijn hoogtechnologische protontherapieapparaten die worden gebruikt voor het bestralen van patiënten met kanker. Lifthing heeft ze geplaatst in het gloednieuwe onderzoeks- en behandelcentrum voor protontherapie van UZ Leuven dat eind volgend jaar helemaal klaar moet zijn.

“Een moeilijke opdracht, want het vereist uiterste precisie en extreme voorzichtigheid. De niet zo optimale bereikbaarheid van de omgeving maakte de operatie complexer. Veel manoeuvreerruimte om de cyclotron van 57 ton op haar plek te krijgen, was er niet. Via het gebruik van een hijsportaal van 500 ton zijn we er wel succesvol in geslaagd”, aldus Jolein Van Steendam, managing director van Lifthing.

Huzarenwerk

Een hijsportaal is een mobiele rolbrug die in dit geval 500 ton aankan. Jolein Van Steendam: “IBA leverde de apparaten aan op een vrachtwagen en wij haakten ze rechtstreeks in het hijsportaal. Nadien werden ze over de bouwput gesleept en een tiental meter naar beneden getakeld. Daar staan onze mensen dan klaar om alle componenten minutieus te installeren, met oog voor het kleinste detail.”

Nadien plaatst het Antwerpse riggerbedrijf nog twee andere cyclotronen en een gantry, een apparaat dat rond de patiënt draait. Daarna zal Lifthing ze ook installeren, wat enkele dagen tot weken in beslag neemt.