De van oorsprong Antwerpse aggregator REstore, opgericht in 2010, die bedrijven groepeert die bereid zijn om bij overbelasting van het stroomnet tegen betaling stroomverslindende machines uit te schakelen, is verkocht aan het Britse Centrica. 

REstore nu in Britse handen

Het Britse Centrica legt 70 miljoen euro in cash op tafel voor de onderneming met specialisatie in slim energieverbruik.
REstore heeft al een resem prijzen op de schouw staan. Zo werd het dit jaar in Berlijn uitgeroepen tot slimste groene start-up van Europa en niet lang daarvoor, in Monaco tot Best Cleantech Company 2017. Deloitte noemde REstore in 2016 nog de snelste technologische groeier van België. Adelbrieven die tellen en weerklank vonden bij geïnteresseerde investeerders en overnemers. Het bod van de Britse energiereus Centrica is nu aanvaard. LRM, PMV, Axe Investments (van Christian Leysen), Ackermans & van Haaren, Ark Angels Fund (business angels), Thomas Leysen en de oprichters Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts passeren langs de kassa. Ze hadden allemaal samen 11 miljoen geïnvesteerd en maken dus een mooie winst.

Technologie verder uitrollen

REstore heeft technologie ontwikkeld waarmee grote bedrijven op momenten dat het stroomverbruik – en dus de kostprijs – piekt, de energievretende installaties (gedeeltelijk) kunnen afschakelen en zo veel geld kunnen besparen. Onder meer Sappi, ArcelorMittal, BASF en Umicore maken er gebruik van.
Begin deze maand raakte bekend dat het Antwerpse bedrijf het stroomverbruik voortaan ook bij particulieren thuis wilde gaan sturen, aan de hand van hun warmwaterboilers.
REstore is niet alleen in België, maar ook in onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië actief.
Deze nieuwe ontwikkelingen veranderen niets aan de oorspronkelijke plannen van REstore. Centrica wil de technologie verder uitrollen in Europa en de rest van de wereld.