Het nieuwe schooljaar is uit de startblokken, wat voor heel wat ouders een hels karwei betekent om alle activiteiten van hun kinderen te plannen. De gloednieuwe, gratis app PARC – kort voor parent community – van de Antwerpse start-up Parclife helpt ouders om de agenda van hun kinderen bij te houden én te delen met andere ouders.

Sabine Muntillo, mede-initiatiefnemer: “Het sociaal netwerk Parc maakt het gemakkelijker voor ouders om contacten te leggen, afspraken te maken en oplossingen te zoeken voor opvangproblemen.

Eenvoudig sociaal netwerk

Opvang na school, judo, ballet, scouts, speeldates, verjaardagsfeestjes,… Veel kinderen houden er een drukkere sociale agenda op na dan hun ouders. Het permanente puzzelen met al die activiteiten inspireerde jonge mama’s en jeugdvriendinnen Sabine Minutillo en Ellen Schoenaerts om een app te bouwen. Parclife maakt deel uit van accelerator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

“Om tijdens de grote vakantie leuke opvangactiviteiten te regelen voor mijn dochter van drie, zat ik uren achter de computer en aan de telefoon”, zegt Sabine Minutillo. “De agenda van één dochter, die dan nog amper hobby’s heeft, bezorgde me naast mijn gewone job nog een extra dagtaak. Zo groeide het idee om een toegankelijk, eenvoudig sociaal netwerk te creëren voor jonge ouders. Een sociaal netwerk dat volledig gebouwd is rond hun kinderen en hun vriendjes.”

Gratis app

Met de gratis PARC-app, die gratis te downloaden is in de App Store of via Google Play, kunnen ouders andere ouders uitnodigen in hun sociaal netwerk. Ze kunnen activiteiten delen (met links, locaties en andere praktische info) en er inchecken, kinderen uitnodigen op verjaardagsfeestjes, en ‘playdates’,… Via de chatfunctie kunnen ze onderling praktische afspraken maken om te carpoolen, elkaars kinderen voor of na activiteiten even op te vangen, enz. De PARC-app synchroniseert vlot met andere online agenda’s.

“We wilden alle puzzelwerk op één plek bundelen, in één veilig en gesloten netwerk”, legt Ellen Schoenaerts uit. “Met de PARC-app is het onze ambitie om de eindeloze mail- of Whatsapp-conversaties overbodig te maken. En – niet onbelangrijk – om het stressniveau van ouders gevoelig te doen zakken.”