Appartementen met een garage, dat is niet bepaald een nieuwigheid. Wél nieuw zijn appartementen die worden geleverd met een fietskluis. De vraag daarvoor neemt fors toe, zo zeggen immobiliënmakelaars. In Antwerpen is dat het geval, en ook in Gent.

De eerste appartementen met fietskluizen worden nu gebouwd en daarbij mag je zo’n 2.950 euro rekenen voor een exemplaar. Voor Philippe Janssens, de CEO van Immpact zijn de fietskluizen een nieuwe stap in het grootstedelijk wonen. “Steden zoals Gent en Antwerpen hebben belangrijke stappen gezet om hun mobiliteitsproblemen op te lossen. Gent bant de auto’s uit het centrum en dieselwagens kunnen Antwerpen niet meer in. Dat doet heel wat mensen sneller naar de fiets grijpen en bijgevolg zien we ook de vraag naar fietskluizen toenemen.”

Die fietskluizen worden uitgerust met een elektrische aansluiting. Zeker in de steden zijn elektrische fietsen aan een opmars bezig als deel van de oplossing voor de mobiliteitsproblemen. “Door een stopcontact in de fietskluizen te voorzien, kunnen bewoners hun elektrische fiets ‘s nachts veilig opladen en de volgende ochtend met een volledig opgeladen fiets vertrekken” zegt Philippe Janssens.

“De kost van een garagebox in het centrum van de stad kan al vlug oplopen tot 100.000 euro of meer”, aldus Philippe Janssens. “Daarom zijn fietskluizen van 2.950 euro voor een gezin met vier fietsen geen slechte investering. In elke fietskluis kan je bovendien ook bijna vier fietsen kwijt, waardoor je ze gemakkelijker kan delen met de andere bewoners.”

Zonder twijfel een optie op de toekomstige woonevolutie. Al zal je het voorlopig nog niet helemaal zonder auto kunnen stellen. En uiteindelijk zal die toch ook nog ergens moeten worden gestald..