De Architectenwoning Walter Van den Broeck en zaal De Roma hebben maandag de titel “Het Schoonste Gebouw” in de wacht gesleept.

Dat is een monumentenprijs van de stad Antwerpen die initiatieven voor het behoud en de herbestemming van panden met erfgoedwaarde beloont. De vakjury koos voor de Architectenwoning Walter Van den Broeck, de publieksprijs was voor De Roma. Beide winnaars krijgen 4.000 euro aan prijzengeld.

Architectenwoning Walter Van den Broeck is een modernistische woning van de gelijknamige architect uit 1927. Die was door Van den Broeck ontworpen als huis voor zijn ouders in combinatie met een appartement en werkruimte voor zichzelf. Het pand werd vorig jaar gerestaureerd en gerenoveerd. Daarbij werden de aanwezige erfgoedelementen behouden en werden nieuwe elementen toegevoegd in de lijn van het oeuvre van Van den Broeck.

Restauratie met eerbied voor de oorspronkelijke elementen

“Het project verzoent erfgoedwaarde met hedendaags wooncomfort en laat het potentieel van een privéwoning als onroerend erfgoed zien zonder de sfeer van het modernisme weg te stoppen”, stelt de jury in haar motivatie. De Roma wist dan weer meer dan de helft van de 14.806 uitgebrachte publieksstemmen binnen te halen. Deze cinemazaal in art-decostijl dateert toevallig ook uit het jaar 1927. Ze werd  begin jaren 2000 na enkele decennia van leegstand door vrijwilligers weer tot leven gebracht als volksschouwburg. In 2015 werd het gebouw grondig gerestaureerd aan de binnen- en buitenkant. Daarbij werden noodzakelijke vernieuwingen zoals klimaatregeling aangebracht maar met behoud en herstel van oorspronkelijke elementen. Zo werden recente verflagen verwijderd om de oude art-deco kleuren weer aan de oppervlakte te brengen. De Roma won in 2016 ook al de eerste Vlaamse Onroerenderfgoedprijs.