Water for All, de non-profitorganisatie van Atlas Copco-werknemers die drinkbaar water naar alle uithoeken van de wereld brengt, stelde op 14 september haar nieuw project in Ouled Daoud Zekhanine, een bergdorpje in het Noorden van Marokko, voor.

Drinkbaar water, een basisrecht

Water for All vindt dat drinkbaar water een basisrecht is voor iedereen. Wereldwijd heeft deze organisatie, opgericht door medewerkers van Atlas Copco, al 2 miljoen mensen aan zuiver drinkwater geholpen. Water for All België realiseerde reeds verschillende succesvolle projecten. Het team telt een twintigtal vrijwilligers en 325 donoren en heeft 49.000 mensen van drinkbaar water voorzien. Hoewel alle medewerkers van Water for All bij Atlas Copco werken, is het toch een totaal gescheiden organisatie. Medewerkers die willen bijdragen, bepalen zelf hoeveel ze maandelijks storten. Een comité van Atlas Copco medewerkers beslist welke projecten steun ontvangen. De machinebouwer ondersteunt dit ondernemerschap en voor elke gespaarde euro stort het bedrijf het dubbele bij.

De ezel mag op stal

In 2015 ging een eerste project in het Noorden van Marokko van start waarmee zo‘n 300 inwoners van een dorp en een lokaal schooltje drinkbaar water kregen. In een naburig dorp werd nu symbolisch de kraan geopend.
Het nieuwe project werd opgestart door Mohamed Sellami, medewerker van de Antwerpse vestiging van Atlas Copco. “Twee jaar geleden stelde ik het eerste project voor. Zelf ging ik als kleine jongen in het Noorden van Marokko bij mijn grootouders op vakantie. Als we water nodig hadden, moesten we met een ezel tot aan de waterput.”

Burgemeester De Wever looft initiatief

Voor de uitvoering van dit project zocht Water for All België de samenwerking op met stad Antwerpen en Steunproject, een Belgische vzw die projecten rond onderwijs, gezondheid en landbouw opzet in het noordoosten van Marokko. Ook het lokaal bestuur van het dorpje in Marokko zat mee rond de tafel.
Antwerps burgemeester Bart De Wever bezocht het project donderdag: “Samenwerking tussen ondernemingen en organisaties die actief zijn in de Zuidwerking is een uitstekende zaak voor het sociaal weefsel van onze stad. Daarmee dragen we bovendien bij aan de verdere uitbouw van een degelijke watervoorziening in een partnerland. Ondernemingen die zo een maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen, verdienen alle lof.”