WILRIJK – Atlas Copco heeft een nieuwe generatie producten voorgesteld en daar zat ook een zelflerende compressor bij. Dankzij artificiële intelligentie kan die altijd blijven draaien, wat een echte doorbraak in persluchttechnologie betekent. De compressor werd bovendien volledig in Wilrijk ontwikkeld.

De zelflerende compressor kan zelf zijn data en omgeving analyseren en bijsturen. Via sensoren kunnen de prestaties in real time worden opgevolgd. Klanten kunnen dus nog sneller worden gecontacteerd om bijvoorbeeld een ander type van olie te gebruiken. Niet alleen het productieproces van de klant wordt zo permanent veiliggesteld, maar ook de compressor zal optimaler werken. Het nieuwe product is tot 35 procent energiezuiniger.

Een 70-tal studenten mochten de productlancering bijwonen. Ze wierpen een blik achter de schermen en zagen hoe de nieuwe producten tot stand zijn gekomen.

100% made in Antwerpen

De zelflerende compressor heeft haar wortels in Wilrijk. Het Zweedse bedrijf is er sterk lokaal verankerd. Het wereldwijde hoofdkantoor bevindt zich al sinds de jaren 60 in de Antwerpse gemeente. Alle baanbrekende innovaties op vlak van compressoren zijn er ontwikkeld.

“Wij geloven sterk in de link tussen productie en innovatie. Dankzij de verankering van de productie in Antwerpen, kunnen we sneller en beter innoveren”, zegt Wouter Ceulemans, president bij Atlas Copco.

De nieuwe producten stellen experten in staat om meer complexe vraagstukken sneller op te lossen. “Daarnaast is ook alles wat niet gedigitaliseerd kan worden, uitermate belangrijk. Het zijn nog altijd onze 3.500 lokale service techniekers die de interventies uitvoeren en waken over onze compressoren. Vandaar dat we blijven investeren in hun verdere ontwikkeling.”