Vorig jaar opende het uurwerkmerk Raidillon met flagshipstore in Brussel een filiaal in Antwerpen op de komedieplaats 5. Het horlogemerk voor de stijlvolle, sportieve gentleman driver combineert puur Belgisch design met uurwerktechniek van Zwitserse makelij.

Fabien de Schaetzen, ceo Raidillon: “Raidillon verwijst naar de mythische bocht op het circuit van Spa-Francorchamps. Details in onze collectie uurwerken zijn net zo belangrijk als in de autosport.”

Een merk met meer dan 15 jaar traditie

Van bij de oprichting van het merk in 2001 door eigenaar Frédérique Dawans heeft Raidillon een flaghshipstore in de Koninginnegalerij in Brussel. Raidillon kon niet ontbreken in Antwerpen modestad en opende daarom in 2016 een tweede winkel op de Komedieplaats 5.

In al die jaren heeft Raidillon niet minder dan 288 exclusieve en gelimiteerde horlogereeksen gelanceerd.
Elke editie telt slechts 55 stuks met aan de zijkant het serienummer van 0 tot 55 gegraveerd. In elke serie ontbreekt bewust nummer 13.
“Voor Raidillon is 55 een magisch getal. Het verwijst naar het maximum toegelaten wagens op een circuit en naar het jaar 1955 waarin het Belgische nationale team voor de autosport opgericht is”, zegt Fabien de Schaetzen.
Op elke horlogewijzerplaat neemt de 55ste minuut dan ook een prominente plaats in. Typisch voor alle Raidillon uurwerken is de afwerking aan de binnenkant van de rotor in de vorm van een stuurwiel die het gangwerk automatisch aandrijft.

Enkele jaren geleden ontwierp Raidillon een exclusief uurwerk dat nog steeds wordt overhandigd aan staatshoofden bij een bezoek aan België. Onder meer Barack Obama en François Hollande ontvingen zo’n exemplaar.

Elk jaar organiseert Raidillon een eigen rally. Die vond dit jaar plaats in het weekend van 7-9 september tijdens Goodwood Revival in Zuid-Engeland. Opnieuw trokken 55 oldtimers naar het prachtige decor van authentieke kastelen en prachtige tuinen.

Een merk met diverse facetten

Raidillon heeft verschillende collecties die het merk in zijn diversiteit tonen. Casual, Concept, Timeless en Racing.
Chronograaf Curve, een ontwerp van Antwerps designer Axel Enthoven, is de nieuwste telg van Raidillon. “We belichten hiermee The New Embodiment Of Time omwille van zijn uniek en onderscheidend karakter. Een pure en eerlijke collectie die de mannelijke vorm behoudt”, benadrukt artistiek directeur Axel Enthoven.
Fabien de Schaetzen: “In het voorjaar van 2017 brachten we een uurwerk op de markt zonder automatisch gangwerk, maar met een quartzbinnenwerk. Deze collectie heeft de naam Youngtimer gekregen en is geïnspireerd op de gelijknamige collectiewagens. Met Curve als laatste toevoeging, beschikken we over 6 collecties die allemaal hun inspiratie halen uit de gentleman driver’s lifestyle.”

Lederen accessoires

Nu schakelt het bedrijf nog een versnelling hoger met extra accessoires die de gentleman driver kunnen bekoren.
“Naast de uurwerkencollectie bieden we stijlvolle, elegante, alles behalve bling-bling, lederen accessoires aan. Geen gadgets, maar degelijke, tijdloze objecten met een grote functionaliteit en een discrete verwijzing naar de autosport”, zegt de Schaetzen.

Ambities

Raidillon wil verder internationaliseren, nog meer tijdloze en pure uurwerken brengen en zijn collectie lederwaren uitbreiden, steeds met een knipoog naar de gentleman driver. Daarom werd een tijdje geleden de raad van bestuur van Raidillon uitgebreid met Christian Salez, naast afgevaardigd bestuurders Frédéric Dawans en Fabien de Schaetzen.
Het op de markt brengen van sculpturen van bekende ‘geclasseerde’ wagens, eveneens in een beperkte oplage, is tevens een nieuw project van het horlogehuis.