Antwerpen – Bagaar, het digitaal productontwikkelingsbureau met focus op en expertise in IoT-toepassingen, lanceert vandaag een technologisch lexicon.

Georges Lieben, CEO van Bagaar: “We willen de digitale revolutie democratiseren door jargon en buzzwords te vertalen en toegankelijker te maken voor iedereen.”

Behapbaar voor een zo groot mogelijk publiek

Artificiële intelligentie (AI), blockchain, Internet of Things (IoT), machine learning,… Het tempo waaraan nieuwe, baanbrekende technologieën op ons afkomen is amper bij te houden. Daarom ontwikkelde het in 2008 opgerichte Antwerpse digitale productontwikkelingsbureau Bagaar een website – een hedendaagse, levende encyclopedie – om die innovatieve technologieën behapbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek.

Bagaar bedenkt en bouwt digitale producten en diensten voor bedrijven die een transformatie doormaken. Vaak zijn dat IoT-oplossingen, maar het kunnen evengoed andere technologieën zijn. “We merken elke dag dat onze klanten wel ongeveer weten wat die nieuwe technologieën inhouden, maar geen idee hebben of en hoe ze relevant kunnen zijn voor hun bedrijf”, verduidelijkt Georges Lieben, medeoprichter en CEO van Bagaar.

Technologisch vakjargon heerlijk helder verklaard

Op de website legt Bagaar technologisch jargon – van AI tot ‘wordbarf’ – zo helder mogelijk uit. Het is de bedoeling dat het technologisch lexicon gaandeweg wordt uitgebreid. Bagaar nodigt iedereen uit om woorden en begrippen te suggereren en dan verdiept Bagaar er zich verder in.

“De nieuwe technologieën bieden mensen haast eindeloze opportuniteiten om hun leven en dat van anderen aangenamer en gemakkelijker te maken”, zegt Jannes Van de Maele, medeoprichter en COO van Bagaar. “Technologie heeft zo’n grote impact op onze samenleving dat het belangrijk is dat niet enkel technische mensen erover nadenken, maar het debat overheen verschillende disciplines gevoerd kan worden. Dit technologielexicon is trouwens ook voor ons een heel goede oefening. Om onze klanten wegwijs te maken in al die nieuwe technologieën, moeten we ze zélf in een paar zinnen kunnen uitleggen.”

Elke dag een woord uit het lexicon

In de komende weken introduceert Bagaar via haar sociale mediakanalen elke dag een woord uit het lexicon. Van Christian Leysen (Xylos-AXE Group) die het woord “Accelerator” verduidelijkt; econoom Peter De Keyzer die “Singulariteit” toelicht, tot de dochtertjes van Bagaar CCO Caroline Van Cauwelaert die “Gamification” uitleggen.

“Caroline Van Cauwelaert is recent benoemd in die functie bij Bagaar. Ze is innovatie specialiste met een economische achtergrond, altijd nieuwsgierig en steeds op zoek naar verbetering. Dat maakt van haar de perfecte persoon voor de functie van CCO”, zegt Jannes Van de Maele enthousiast.