Donald Simons, bartender bij het BBQ-restaurant Black Smoke op de site van Stadsbrouwerij De Koninck, heeft maandagnamiddag de tweede editie van de Ti’Punch Cup (Rhum Clément) op zijn naam geschreven. Hij haalde het in zomerbar BAR4 in Mortsel in een zinderende finale van tien andere top-bartenders uit België.

De finalisten

Simons won met zijn creatie van ‘Le Ti’Punch à l’Ancienne’. Plaatsen 2 en 3 waren respectievelijk voor Thomas Timmermans van Belroy’s Bijou in Antwerpen en Patrick Vercambre, de bartender die zijn kunsten toont in de Clouds of Fashion popup in Knokke van Laurentine van Landeghem die ook een modewinkel in Antwerpen heeft. Antwerpen was dus goed vertegenwoordigd op het Belgisch kampioenschap.

‘Le Ti’Punch à l’Ancienne’

De deelnemers werden beoordeeld op smaak en balans van hun Ti’Punch-geïnspireerde cocktail, originaliteit, social media-activiteit, presentatie enz. ‘Le Ti’Punch à l’Ancienne’ is een cocktail op basis van Clément VSOP, limoen, suikersiroop, de zoete siroop Falernum die men in de Caraïben gebruikt, een beetje munt, zeste van limoen en gerookte cinnamon.
Belangrijk is ook het verhaal dat de bartender aan de cocktail koppelt. Het drankje mag nog zo lekker zijn, zonder verhaal mist het afwerking.

In de professionele jury zetelden de winnaar van de eerste Ti’Punch Cup-finale, Bruno ­Simons; Aurelie Kalifa, de exportmanager van Rhum Clément die het initiatief voor deze wedstrijd nam en tenslotte Yannick Van Dyck, Njam-blogger en redacteur van diverse cocktailboeken. De jury sprak lovende woorden over Donald Simons’ zeer veelzijdige cocktail met diepgaand respect voor de rijke traditie van de Ti’Punch.

Van 12 tot 16 maart 2018 mag Simons ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Martinique op de Franse Antillen. Daar zal de kersverse Belgische kampioen het opnemen tegen de beste bartenders uit veertien landen: China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Vietnam, Nederland, Spanje, Martinique, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, USA en de Caraïben.