BFDS vecht tegen overstromingen

BFDSWie al eens zijn kelder of zelfs zijn hele huis onder water zag lopen is vaak wanhopig op zoek naar middelen om de zondvloet tegen te gaan. Anthony en Oliver Femont van BFDS in Schoten hebben een heel arsenaal aan producten in huis die het binnenstromende water kunnen tegen houden. Forget de zandzakjes. Ze hebben er een eigen marktniche in gevonden.

BFDS staat voor: Benelux Flood Defence Systems. De broers Femont zijn al zo vaak met de ellende van overstromingen geconfronteerd dat ze de handen uit de mouwen wilden steken. Na maanden marktonderzoek hebben ze de problematiek grondig in kaart gebracht en naderhand onderzocht wat ze daaraan konden doen. “Het ging erom de overstromingsproblemen eerst goed te leren kennen vooraleer we de mensen zouden kunnen helpen”, zegt Anthony Femont. “We hebben naderhand een heel arsenaal aan producten bijeen gebracht die niet alleen de particulieren maar ook de lokale overheden kunnen helpen.”

De jonge firma uit Schoten heeft in dit opzicht voor de particulieren oa. deurbeschermers, muurbeschermers, rioleringsbeschermers e.a. op de markt gezet. Deurbeschermers kunnen perfect als polyesterpanelen met aluminium omkadering en rubberen dichtingen voor de deur geplaatst worden en het opkomende water tegenhouden. Terugslagkleppen op het rioleringssystemen kunnen anderzijds de toevoer van rioolwater in huis blokkeren.

“Maar we hebben ook producten in huis die bestemd zijn voor de overheden zoals brandweer of civiele bescherming”, zegt Anthony Femont. “Zo zijn we bijzonder trots op onze Water-Gate, een systeem dat zich als waterbarrière vanzelf ontvouwt en door het gewicht van het binnenstromende water de verdere toevoer blokkeert. Een ingenieus systeem dat we ondertussen al verkocht hebben aan de brandweer van Ichtegem en Houthulst.”

De jongens van BFDS zorgen niet zelf voor de installatie van hun materiaal. Ze doen daartoe een beroep op gespecialiseerde zelfstandigen. “Wij proberen onze producten ondertussen verder in de markt te plaatsen. Geen evidentie. Het duurt immers allemaal ontzettend lang vooraleer we een order kunnen uitrollen. De bureaucratie moet overal haar zegje hebben. We maken ons sterk dat investeringen in overstromingsbeveiliging best ook een fiscaal steuntje in de rug zouden mogen krijgen zoals dat nu het geval is voor anti-diefstal beveiliging of rookmelders bv.”

“De weg naar een definitief contract is veelal heel erg lang. Maar we houden vol. We hebben ons eerste jaar achter de rug en zijn best tevreden. Vooral enkele interessante contacten in Nederland geven ons een hoopvol perspectief.”