Het zit niet snor met de werk-privé-balans van de zelfstandigen in de provincie Antwerpen. 28,5% van de zelfstandigen geven aan daar ontevreden over te zijn. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta. Het aantal werkuren is de voornaamste reden van ontevredenheid. In de provincie Antwerpen werkt een zelfstandige in hoofdberoep gemiddeld 49 uren per week.

Acerta deed een bevraging bij Antwerpse zelfstandigen om te schetsen of het zelfstandigenleven goed te combineren valt met privé-activiteiten. In deze provincie blijkt dat 28,5% van de zelfstandigen ontevreden is met zijn huidige werk-privébalans. “We zien dat voor zelfstandigen de balans vooral niet in evenwicht is op privévlak”, weet Katrien Jonckheer, manager starters & zelfstandigen bij Acerta. 28,3% is niet gelukkig met wat ze kunnen doen voor hun gezin of voor hun persoonlijke ontwikkeling.

In het begin van hun carrière, meer bepaald de eerste drie jaar vertonen de Antwerpse zelfstandigen in hoofdberoep een groter enthousiasme. Tijdens het eerste jaar van uitoefening van een zelfstandige activiteit blijkt slechts 28,2% het moeilijk te hebben.

“Mensen die net als zelfstandige gestart zijn, zijn blij dat ze de stap gezet hebben en zitten vol energie om hun business uit te bouwen”, weet Katrien Jonckheer. “Het aantal ontevredenen stijgt naargelang het aantal werkjaren toeneemt. We zien bij de zelfstandigen in hoofdberoep in de provincie Antwerpen een dieptepunt wanneer ze tussen 6 en 10 jaar actief zijn, dan is maar liefst 42,6% ontevreden over zijn werk-privébalans.”

Wie eerder al ervaring opdeed als werknemer is doorgaans meer tevreden over de balans werk-privé. Onder zelfstandigen die voorheen werkten onder een ander statuut is 27,7% ontevreden, terwijl zelfstandigen die geen ervaring hebben onder een ander statuut in 32,1% van de gevallen ontevreden is.