Blommaert ziet nog kansen in Brazilië

blomHet management van Blommaert is vandaag in Brazilië. De bouwer van scheepsluiken in aluminium neemt er deel aan de beurs Navalshore in Rio de Janeiro. Blommaert gaat doelgericht de internationale markten op. In Brazilië werden in de afgelopen weken enkele mooie contracten binnengehaald. In september staat Blommaert ook op Messe Kalkar, een van de grootste Duitse toeleveringsbeurzen aan de binnenscheepvaart.

Blommaert uit Wijnegem is zijn productiehallen langs het Albvertkanaal opnieuw aan het uitbreiden. Het bedrijf ziet zijn orderbestand aan beweegbare luiken onafgebroken aangroeien. Vooral de doorbraak in Brazilië trekt de perspectieven voor de onderneming breed open. Zuid-Amerika biedt kennelijk nog enorme opportuniteiten.

Blommaert werd in 1978 opgezet door vader Philippe Blommaert. Scheepsluiken op binnenschepen werden tot dan toe veelal uit hout gemaakt maar hout is relatief zwaar en moeiijk handelbaar. Bovendien bleek het scheepsruim naderhand zelden helemaal waterdicht. Vader Blommaert werkte dan ook de idee uit om de houten luiken te vervangen door veel lichtere alternatieven uit aluminium. Aluminium luiken zijn licht, onderhoudsvriendelijk en helemaal recycleerbaar. Zoon Tom Blommaert heeft het dagelijkse management ondertussen overgenomen.

Blommaert Aluminium groeide in al die jaren uit tot een belangrijke leverancier voor de binnenvaart. In die mate dat de onderneming vandaag zo’n 40 mensen tewerkstelt en in 2012/2013 tekende voor een omzet van liefst 9,7 miljoen euro.

Een toevallige ontmoeting met een Braziliaanse scheepsagent heeft de ontwikkeling van het bedrijf uit Wijnegem een extra boost gegeven. De man bleek immers grote belangstelling te betonen voor de luiken De agent werkte oa. voor een grote sojaproducent uit Manaus. Die werd eveneens geconfronteerd met problemen van waterdichtheid op zijn duwbakken terwijl het aanbrengen van dekzeilen op de schepen vaak uren werk kostte. De automatisch toeschuivende luiken van Blommaert Aluminium leken hem een perfecte oplossing. Ondertussen betekende hij een order voor ineens 50 duwbakken.

Blommaert Aluminium heeft ondertussen een eigen kantoor voor technische ondersteuning opgestart in Brazilië.

In Wijnegem gaan ze ondertussen voluit voor Latijns-Amerika. Er liggen kaarten op tafel met Argentinië, Colombia, Paraguay.

Blommaert Aluminium heeft ondertussen financiële steun gekregen van de investeringsvennootschap Buysse & Partners. Die namen 51% van het kapitaal over. De vennootschap was niet helemaal toevallig eveneens vertegenwoordigd in Latijns-Amerika en onderkent de langetermijnstrategie van de Blommaerts.

Uit de bij de Nationale Bank gedeponeerde resultatenrekening blijkt ondertussen dat Blommaert in 2012/2013 voor 9,7 miljoen euro (+14%) aan bedrijfsresultaten realiseerde. Daar werd een bedrijfsresultaat van 535.000 euro en een winst van 414.000 euro op verdiend. De omzet steeg van 8,3 miljoen euro nar 9,7 miljoen euro.

beHet bedrijf investeert ondertussen ook in een doelberichte diversificatie van de activiteiten. Het gaat niet enkel meer om scheepsluiken. Ook andere opslagplaatsen als loodsen voor winterzout, kunstmeststoffen, pigmenten e.a. kunnen makkelijk bediend worden door mobiele luiken uit aluminium. Volgens Tom Blommaert haalt het bedrijf nu 20% van zijn omzet uit de nieuwe markten.