Bonar investeert in China

bonarDe beslissing van Bonar om 32 miljoen euro te investeren in het Chinese Changzhou wordt mee aangestuurd vanuit Zele. Bonar is als bedrijf gespecialiseerd in de productie van zogenaamd technisch textiel. De Palmeilanden in Dubai zijn bv. gebouwd op textielinfrastructuur uit Zele.

Bonar maakt als bedrijf deel uit van de Britse groep Low & Bonar. Zele behoort al sinds 1986 tot het internationaal concern. Het vroegere Pharmium maakte ooit deel uit van de trotse Vlaamse textieltraditie en produceerde vooral jute zakken. Het bedrijf maakte mee de overgang mee naar de aanmaak van kunststoffen en specialiseerde geleidelijk aan in technisch textiel zoals tapijttegels, matten, constructievezels, textiel voor autobekleding, vormvast tapijt enz. Het textiel van Bonar wordt in dit opzicht verwerkt in de wegenbouw, de landbouw, de bouwsector enz. In Zele zijn zo’n 200 mensen aan het werk.

De productie van de fabriek uit Zele werd in dit opzicht afgesteld op het zusterbedrijf uit Lokeren, een vroegere vestiging van UCO. In Lokeren wordt vooral geweven. Er werken eveneens 200 man.

Met een omzet van zowat 500 miljoen euro doet Bonar het binnen de groep Low & Bonar uitstekend. De beslissing om een productie-eenheid te bouwen in Changzhou is ingegeven door de goede verkoopresultaten die de groep onderhand via een commerciële vestiging bijeengewerkt had vanuit Shanghai. Changzhou ligt trouwens in de buurt vazn Shanghai. In China zal de zogenaamde Colbach technologie geïmplementeerd worden. Er zal vooral gewerkt worden voor de tapijtindustrie en voor de automontage.

De ingenieurs en het management onder Orvig Speltdoorn in Zele hebben samen met het eigen team in Anrhem mee de investeringsplannen voor Changzhou uitgetekend.