Busmaatschappij Hansea, de grootste private busmaatschappij van Vlaanderen, vervangt haar oude wagenpark gedeeltelijk door meer energiezuinige bussen.

Hansea, het voormalige Veolia Transport Belgium, met zetel in Antwerpen, heeft 72 nieuwe bussen besteld, goed voor een investering van 15 miljoen €. De bussen zijn gebouwd door vrachtwagen- en bussenbouwer MAN. De nieuw vloot is bestemd voor openbare vervoersmaatschappij De Lijn.

Hansea zet sterk in op een milieuvriendelijk transport. Volledig elektrische bussen zijn voorlopig nog niet haalbaar, zegt CEO Luc Jullet. Als tussenoplossing vervangt Hansea nu haar oude wagenpark door nieuwe, energiezuinigere bussen.

Nieuwe bussen beantwoorden aan strengste Europese norm

Naast het stijgend aantal personenwagens, stijgt ook het aandeel van bussen en autocars in België. Momenteel rijden er meer dan 16.000 bussen rond op onze wegen. Dat is een grote vloot, en dat heeft de sector ook begrepen. Daarom ontstaan er nu initiatieven om de uitstoot van schadelijke gassen terug te dringen.  De nieuwe bussen beantwoorden aan de Europese Euro 6-norm, die de uitstoot van stikstof (NOx) beperkt.

Hansea is met 805 bussen de grootste private busmaatschappij in Vlaanderen. De nieuwe bussen zullen ingezet worden voor De Lijn. Volgend jaar doet Hansea nog eens een investering van 4 miljoen euro, ditmaal in nieuwe autocars en schoolbussen. Ook hier worden de oudere Euro 3-bussen vervangen door nieuwe Euro 6-modellen.

Hansea verzorgt dagelijks stedelijke en regionale verbindingen in opdracht van De Lijn en de Waalse vervoersmaatschappij TEC. Hansea omvat 24 dochterbedrijven, waarvan de Antwerpse autobusmaatschappij De Polder er een is.