Antwerpen – Deze week is het Antwerps schoenlabel ‘Charlz Sway’  officieel gelanceerd en vandaag is de voorverkoop via crowdfunding gestart. De campagne loopt in totaal 35 dagen en biedt speciale voorwaarden. De eerste Charlz Sway schoenen zullen in het voorjaar van 2018 geproduceerd worden. 

Charlotte Nyssen: “Ik ben met sandalen gestart omdat het design van de schoenen het mogelijk maakt om naar een lage schoen te gaan. Maar in de toekomst komen er ook winterschoenen. Met het juiste design kan het mechanisme op elke soort schoen worden toegepast. Door de uniciteit werd er een octrooi aangevraagd om het mechanisme te beschermen tegen plagiaat alsook om nog diverse, andere mogelijkheden verder te kunnen ontwikkelen zoals verschillende hoogtes en breedtes.”  

9 cm wordt 3 cm en omgekeerd

De idee om een designschoen te ontwerpen mét een verstelbare hak werd reeds in 2014 door zelfstandig psychotherapeute Charlotte Nyssen bedacht. Aanvankelijk was het “Charlz”, maar sinds oktober 2017 is het merk “Charlz Sway” gedoopt.  Van bij de start liet Nyssen zich omringen door een team van experten waaronder een productontwikkelaar en een schoendesigner.

De schoenen zijn voorzien van een speciaal mechanisme om de hak met een simpele draaibeweging te wisselen. Zo kan je de hak erop zetten of eraf halen door hem er met een kwartslag in of uit te draaien. In de hoge stand heb je een naaldhak van 9 cm en in de lage stand een hakje van 3 cm.
Perfect voor hardwerkende mama’s die hun kroost na hun werk afhalen zonder een hele schoenenkast in de auto of handtas te moeten meezeulen, of voor (business) vrouwen die veel reizen. Voortaan kunnen zij geregeld de hoogte van hun schoenen afwisselen.
In de toekomst is het de bedoeling om verschillende hoogtes (4, 6, 8 cm of meer) en breedtes, alsook diverse kleuren te ontwikkelen. Naast zomerschoenen zullen ook winterschoenen en laarzen in de collectie komen.

Productie

De verstelbare hak wordt in China gemaakt en door een Belgische agent gecontroleerd op productietechnische perfectie. Voor een ultiem draagcomfort moet de hak zowel sterk als flexibel zijn. Het verstelbare mechanisme van de hak moet perfect zijn. Qua materiaal bestaat de hak uit onder meer metaal en polypropeen (PP). De lederen schoen zelf wordt in Portugal vervaardigd.

Sneller op hakken op alle vlakken

Charlz Sway staat symbool voor ‘beweging’. “Ik merk dat vrouwen in het algemeen alsmaar sneller evolueren op diverse vlakken. Mijn project is, geloof ik, een logisch gevolg hiervan. Vrouwen krijgen meer en meer zelfvertrouwen in hun kunnen en in wie ze zijn. Vrouwen hebben tegenwoordig een enorme drang om zich zowel professioneel als familiaal te ontplooien. Er is sprake van een opvallende beweging: de behoefte om van alles te verwezenlijken inclusief de verdere ontplooiing van zichzelf”, zegt Charlotte.