De Ierse luchtvaartmaatschappeij CityJet stopt op 27 oktober met vluchten tussen Antwerp Airport en London City. Dat bevestigt Marcel Buelens, CEO van de maatschappij die de luchthaven uitbaat. De verbinding zou niet voldoende opbrengen.

Al sinds 1993 zijn er rechtstreekse vluchten tussen Antwerpen en Londen City. Aanvankelijk was het VLM dat de verbinding verzorgde, later CityJet. Na het faillissement van VLM in juni vorig jaar moest CityJet een ander vliegtuig huren, dat veel duurder was dan het VLM-toestel. “Ook het aantal passagiers liep terug, zodat het voor CityJet economisch niet meer haalbaar was” zegt Marcel Buelens. Hij wijst ook op de concurrentie van de Eurostar-treinverbinding. Ooit vloog VLM zeven of acht keer per dag de route Deurne – London City. Nu waren er nog zeventien rotaties per week, jaarlijks goed voor 35.000 tot 40.000 passagiers.

Hoop op doorstart

Buelens geeft de hoop nog niet op dat er een naadloze overgang komt met een andere maatschappij. “We praten met twee maatschappijen om meteen op 29 oktober een doorstart te maken. Tegen 15 september hopen we een oplossing te hebben gevonden. We moeten zien dat we geen mensen kwijtraken doordat ze alternatieven opzoeken.”

In het doorgestarte VLM Airlines ziet Buelens een mogelijk alternatief, al heeft de maatschappeij nog geen luchtvaartvergunning. Passagiers die al een vlucht hadden geboekt, kunnen volgens Buelens tot 27 oktober gewoon meevliegen. Boekingen voor later zou CityJet terugbetalen.